Beton is momenteel het meest gebruikte bouwmateriaal, het heeft veel voordelen zoals de lage kosten en het is gemakkelijk te maken. Het probleem is echter dat het ook gemakkelijk scheurt na een bepaalde tijd. Maar ook daar is nu een oplossing voor.
Kosten
Scheuren in beton kosten in Europa alleen al ongeveer 6 miljard euro per jaar om te repareren, maar dat kan voorbij zijn. Hendrik Jonkers van TU Delft is al een aantal jaar bezig met een oplossing waarbij het beton zichzelf repareert op het moment dat het in contact komt met water. Dit doet hij door gebruik te maken van bacteriën die reageren op het water.
Bacteriën
Voor het zelfhelende beton worden Sporosarcina bacteriën gebruikt, wat eruit ziet als wit poeder. In dit witte poeder zitten kleine ‘groepjes’ bacteriën die door het betonmengsel worden vermengd. Naast de bacteriën wordt ook de voedselbron van de bacteriën in het mengsel verwerkt, namelijk calciumlactaat. Dit is een soort zout dat ontstaat tijdens de reactie van melkzuur met calciumcarbonaat.
Bij scheuren in het beton komt er automatisch vocht in de scheuren terecht, door dit vocht worden de bacteriën actief. Deze kunnen tot wel 200 jaar ‘overleven’ in het beton. Zodra deze bacteriën actief worden beginnen zij het calciumlactaat te eten. Als reactie daarop scheiden zij kalksteen uit, wat het hoofdbestanddeel is van beton. Het resultaat van deze cyclus is dat de scheuren worden gedicht voor zolang als de bacteriën voedsel hebben. Momenteel is het mogelijk voor het beton om scheuren tot 0,8mm breed te dichten, de lengte van de scheur maakt hierbij niet uit. Over het dichten van zo’n scheur doen de bacteriën momenteel drie weken.
Naast het levende beton zijn ze bij TU Delft ook druk met een vloeibaar reparatiemiddel, voor scheuren in beton dat zichzelf nog niet kan repareren. Dit mengsel kan op de scheur gespoten worden en zal hetzelfde effect hebben op het beton als wanneer de bacteriën al in het beton verwerkt zitten.
Awards
Voor zijn uitvinding is Jonkers momenteel genomineerd voor de Europese uitvinders award. Het award wordt uitgereikt door het Europese Octrooibureau. In 2009 is Jonkers nog onderscheiden met een Delft Design & Engineering Award voor zijn uitvinding. In de tussentijd is er ook al een commerciële variant van het beton beschikbaar onder de naam Basilisk.