Volgens een nieuw onderzoek uitgevoerd van Potsdam Institute for Climate Impact Research zorgt de door mens gestuurde klimaatverandering ervoor dat de eerstvolgende ijstijd een extra 100.000 jaar op zich laat wachten.
Normaal gesproken komt er elke 50.000 jaar een ijstijd voor, zo ging het in elk geval de laatste acht keer. Maar door de extra kooldioxide die door de samenleving wordt uitgestoten gaat het dit keer iets langer duren.
CO2
Andrey Ganopolski, de hoofdonderzoeker en zijn team hebben dit onderzoek uitvoerd aan de hand van een geavanceerd computermodel die rekening houd met de natuurlijke uitstoot van koolstof om de invloed van de mensheid te berekenen. Op zijn vroegst zou de volgende ijstijd zich over 50 duizend jaar weer aanbieden, maar door wat de onderzoekers hebben bevonden lijkt dit dus twee keer zo lang te gaan duren.
Gletsjers
Het komt er op neer volgens Ganopolski dat we een hele glaciale cyclus overslaan, dit is de cyclus waarin gletsjers de tijd hebben om zich vormen. “Echter, ons onderzoek toont aan dat relatief gematigde extra antropogene CO2-uitstoot van verbrande olie, kolen en gas de komende ijstijd al met 50.000 jaar vertraagd. De conclusie is dat we een gehele glaciale cyclus overslaan, wat ongehoord is.”, aldus de onderzoeker.