Wetenschappers van de TU Delft zijn er in geslaagd liposomen te maken door zeer kleine belletjes te blazen. Deze blaasjes zijn in staat medicijnen af te leveren in het lichaam, maar het is ook een belangrijke stap voor de productie van kunstmatige cellen.
Het onderzoek is 22 januari gepubliceerd op Nature Communications.
Kunstmatige cellen
Liposomen zijn blaasjes met een vetachtige wand en zij zijn gevuld met water, zij zijn onder andere in staat om medicijnen in het lichaam af te leveren. De blaasjes lijken met hun samenstelling ook op ‘lege ‘echte cellen. Deze manier van blaasjes maken vormt een belangrijke schakel in het proces om kunstmatige cellen te produceren.
Het efficiënt produceren van de liposomen is de wetenschappers van de TU Delft nu gelukt door middel van de zogenaamde ‘lab-op-een-chip’ techniek. Hierbij worden liposomen gemaakt met kleine vloeistofstromen. Deze manier kent in tegenstelling tot de alternatieven voor dit doeleinde minder nadelen, daarnaast doet het proces enigszins denken aan het blazen van bellen.
Alcohol
De eerder genoemde nadelen verhelpen de onderzoekers door 1-octanol, een soort alcohol als oplosmiddel te gebruiken in plaats van een olie-achtige substantie. Olie-achtige oplosmiddelen bleven namelijk achter in de liposomen en dat is niet wenselijk voor het gebruik in het menselijk lichaam. De alcohol scheidt zichzelf na enkele minuten weer van de liposoom, waardoor het geen deel meer uitmaakt van de liposoom.
Eiwitten
Het volgende doel is om de liposomen te laten delen door middel van de toevoeging van speciale eiwitten zoals FtsZ en ZipA. Deze eiwitten vormen een ring om de ‘evenaar’ van de cel. Als de experimenten hiermee lukken, dan kan dit inzicht geven in het delingsmechanisme van bacteriële cellen.