Ze zitten bijna overal, de bloedzuigende vliegende irritatie die wij muggen noemen. Er zijn ontzettend veel manieren, middelen en trucjes bedacht om te zorgen dat je niet geprikt zal worden, maar voor een grote groep mensen werken deze gewoon niet.
Er zijn een aantal verschillende onderzochte theorieën dat bijvoorbeeld bierdrinkers, zwangere vrouwen en lange mensen meer in trek zouden bij onze zoemende vrienden. Ook is hierbij streng gekeken naar ons dieet, maar dit heeft nog niet het verlossende antwoord gebracht.
Lichaamsgeur
Een nieuw onderzoek dat gepubliceerd is door PLOS claimt dat wel te hebben. Tijdens het onderzoek hebben de onderzoekers de aantrekkingskracht van verschillende lichaamsgeuren op Aedes aegypti (een veel in de tropen voorkomende steekmug) onderzocht.
Tweelingen
De vrijwilligers die meewerkten aan het onderzoek waren allemaal tweelingen, zowel eeneiig als twee-eiig. De reden hiervoor is om te zorgen dat de effecten en de oorzaak (natuur of voeding) daarvan direct duidelijk zijn. Hierdoor konden de onderzoekers snel inzien welk deel te maken had met genetische bepaling en welke te maken had met bijvoorbeeld dieet of leefomgeving.
Genetisch
De onderzoekers hebben een speciaal afgesloten hokje gemaakt van plexiglas waarin de vrijwilligers hun hand konden steken aan twee zijden zonder daadwerkelijk geprikt te worden. Hieruit werd duidelijk of de vrouwelijke muggen werden aangetrokken of juist werden weggedreven door de geur van de huid. Hieruit werd een score bepaald in welke mate muggen aangetrokken werden tot de geur. De eeneiige tweelingen hadden vanzelfsprekend vaker dezelfde score dan de andere tweelingen. De conclusie die de onderzoekers hieruit trokken was dat maar liefst 67 procent van de aantrekkingskracht op muggen op genen was gebaseerd.
In een ander, ouder onderzoek werd aangetoond dat de geur die wij onder onze oksels produceren een genetische basis heeft. Daarnaast maakte het ook uit per persoon hoe sterk deze geuren worden waargenomen, dit is bij muggen ook het geval.
Voorkeur
Verschillende soorten muggen hebben ook nog eens verschillende voorkeuren voor waar zij het liefst prikken. De muggensoort Aedes aegypti die in het eerste onderzoek werd gebruikt hebben bijvoorbeeld een voorkeur voor de geur van de handen en voeten, terwijl andere muggen zich liever vergrijpen aan bijvoorbeeld de oksels.
Lees ook: Viagra werkt als antimalariamiddel
Microben
Daarnaast heeft iedereen zijn eigen combinatie van microben op de huid, waarvan slechts een klein deel overeenkomt met de combinatie van anderen. Deze microben zorgen onder andere voor belangrijke stoffen en vitamines in ons bloed die ons lichaam nodig heeft. Een belangrijke functie van de microben die aansluit op dit onderzoek is dat ze ook zorgen voor onze lichaamsgeur.
In het dierenrijk zijn er dieren die hun lichaamsgeur gebruiken om insecten weg te houden. Uiteraard zijn bedrijven die muggenwerende middelen maken hierdoor geobsedeerd, maar zijn zij nog niet zo ver om iets te maken dat voor iedereen werkt. Dit heeft waarschijnlijk van doen met de genetische verschillen tussen mensen, als wij het eerste onderzoek moeten geloven.