Onderzoekers van Cornell University hebben een soort huid ontwikkeld dat oplicht en uitgerekt kan worden tot wel zes keer de originele oppervlakte. Dat is mogelijk dankzij de hyper-elastische lichtgevende condensatoren (HLEC in het Engels), die gemaakt worden van transparante hydrogel elektroden, die opgerold worden in een een isolerende diëlectrisch velletje. Daardoor kan de zogenaamde huid oplichten als je het rekt en oprolt. Dat betekent dat de zogenaamde octopus-huid goed gebruikt kan worden voor robots die emoties moeten tonen.
Emoties
De huid op bijvoorbeeld hun gezicht is dan zacht en kan oprekken, waardoor bijvoorbeeld het lachen van robots veel natuurlijker wordt. Je zou kunnen beargumenteren dat het robots ook een stuk enger zal maken, maar dat maakt de uitvinding er niet minder indrukwekkend op. Volgens de onderzoeker Rob Shepherd zullen dit soort ontwikkelingen erg belangrijk zijn voor de band tussen robots en mensen: “Als robots meer en meer onderdeel worden van ons dagelijks leven, is het zeer belangrijk dat ze ook een emotionele band met ons kunnen hebben.
Nu ze hun kleur kunnen veranderen als reactie op wat er gebeurt en beter uitdrukkingen kunnen tonen, wordt die band steeds echter.” Het rekbare materiaal kan ook gebruikt worden voor bijvoorbeeld wearables, in combinatie met rekbare circuitjes. Ook zou bijvoorbeeld het leger dit soort materialen kunnen gebruiken voor robots die zichzelf automatisch camoufleren, op basis van de kleur van hun omgeving.