Plastic was ooit een mooie uitvinding, maar toen gingen wij er veel te veel gebruik van maken en werd het een probleem. Verschillende partijen werken eraan om onder andere de ‘plastic soep’ in de oceanen op te ruimen, maar wetenschappers hebben nu een bacterie gevonden die daar wellicht bij kan helpen.
Ieder jaar wordt er 300 miljoen ton aan plastic geproduceerd, maar het wegwerken ervan gaat lang niet zo snel. Daardoor komt het plastic overal terecht en aangezien het niet gemakkelijk wordt afgebroken door moeder natuur zwerft plastic inmiddels overal rond. Wetenschappers in Japan hebben nu een ontdekking gedaan dat wellicht een deel van het antwoord kan vormen, namelijk een plasticetende bacterie genaamd Ideonella sakaiensis 201-F6. De bacterie kan polyethyleentereftalaat, ofwel PET, volledig afbreken. PET wordt gebruikt om PET-flessen en andere verpakkingsmaterialen voor voedingsmiddelen te produceren.
Ideonella sakaiensis 201-F6
De bacterie doet zijn werk doordat het PET omzet in een stof genaamd MHET, kort voor mono(2-hydroxyethyl) tereftaalzuur. Vervolgens voegt de bacterie nog een enzym toe om dat goedje te veranderen in de losse ingrediënten waar PET uit bestaat. Het is dus ook mogelijk om de bacteriën MHET om te laten zetten naar PET.
Snelheid
Al klinkt het allemaal erg interessant, het grote probleem is dat de pasticetende bacteriën niet zo hongerig zijn. Bij de tests duurde het maar liefst zes weken om de bacteriën door een dun laagje PET te laten eten. Uiteraard laten het de wetenschappers het daar niet bij en zijn zij nu bezig met het versnellen van het proces door middel van genetische manipulatie.
Het is nog even afwachten wanneer de bacteriën daadwerkelijk snel genoeg werken om het verschil te kunnen maken in de oorlog tegen zwerfplastic. Daarnaast helpen deze bacteriën specifiek voor PET, waardoor er voor de plasticsoorten die geen PET gebruiken alsnog een alternatief bedacht moet worden.