De kans is groot dat je ondertussen de nieuwe clip van Ok Go’s Upside Down & Inside Out al hebt gezien. In de videoclip ervaart de band gewichtloosheid, in dit artikel leg ik uit hoe zij dit doen.
De band in bekend van opvallende clips, zo hebben zij in 2006 een Grammy Award voor de beste videoclip gewonnen voor hun nummer Here It Goes Again (je weet wel, dat nummer met de loopbanden). Het is inmiddels een beetje het handelsmerk geworden van de band en ook voor hun nieuwe nummer Upside Down & Inside Out hebben zij weer flink uitgepakt.
Gewichtloosheid
De clip is geschoten in gewichtloosheid, dit hebben zij voor elkaar gekregen door een vrije val te maken met een vliegtuig. Deze truc behoeft twee piloten, de eerste piloot bestuurt als het ware de neus van het vliegtuig, die voor deze actie snel omhoog en omlaag moet kunnen bewegen. De tweede piloot zorgt tijdens deze manoeuvre dat de vleugels van het vliegtuig altijd horizontaal blijven. Tijdens het optillen van de neus ervaart het vliegtuig en de passagiers tweemaal normale zwaartekracht. Op het moment dat het vliegtuig op het hoogste punt van de parabool zit en de neus van het vliegtuig naar voren wijst, kan feest kan beginnen. Dat ziet er dan zo uit:
Vrije val
De periodes van gewichtloosheid duren maar ongeveer 27 seconden per vrije val. De band Ok Go heeft dit maar liefst acht keer gedaan om de videoclip van 3 minuten en 6 seconden in één take op te nemen. De volledige vlucht heeft 45 minuten geduurd en de camera heeft constant gedraaid, je zou dus kunnen zeggen dat de videoclip uit één take bestaat, maar er is wel degelijk tijd tussenuit gehaald. Het duurt namelijk na elke periode weer vijf minuten om het vliegtuig te herstellen voor de volgende parabool.
Lees ook: Waarom smaakt voedsel op een vliegtuig anders?
Choreografie
De momenten waar de beelden aan elkaar zijn geplakt bevinden zich op 0:46, 1:06, 1:27, 1:48, 2:09, 2:30, en 2:50. Zelfs als je goed kijkt is het lastig te zien, maar dat is mede te danken door de strakke choreografie van de band.
Dit ging allemaal niet vanzelf, voordat de definitieve versie van de videoclip opgenomen werd heeft de band maar liefst 21 vluchten gemaakt met 15 parabolen per vlucht. Tijdens al deze vluchten waren er ruim 30 mensen aan boord van het vliegtuig, inclusief de band, om het geheel in goede banen te leiden. Zie hieronder het eindproduct.
De video is inmiddels onder andere gebruikt om het publiek tussen TED Talks fris te houden.
Lees ook: 8 korte video’s die jouw hersenen nieuwe energie geven
Als het allemaal nog niet duidelijk was, hier nog een filmpje van de band die het nog even haarfijn uitlegt: