Evolutie is een traag proces dat bij verschillende diersoorten goed waar te nemen is, het dier past zich in een lange periode aan om te kunnen overleven. Maar het is niet alleen maar bij dieren waar te nemen, ook de mens gaat ‘met zijn tijd mee’.
Sommige lichaamsfuncties zijn nog achtergebleven omdat zij vroeger nodig waren, maar zijn nog niet volledig uit het lichaam verdwenen. Een aantal voorbeelden van deze rudimentaire (niet verder ontwikkelde) lichaamsdelen zijn de blindedarm, de verstandskies en het staartbeen.
Palmaris longus
Een goed zichtbaar voorbeeld hiervan is de musculus palmaris longus. De spier, mits deze aanwezig is, ligt tussen de M. flexor carpi radialis en de flexor carpi ulnaris in de onderarm. Ongeveer 10 procent van de mensen heeft deze spier niet meer, maar de afwezigheid ervan lijkt geen invloed te hebben om alledaagse bewegingen die met de hand gemaakt worden. Deze spier hebben bijvoorbeeld apen die zich veel door bomen bewegen wel weer nodig voor.
Van dit soort lichaamsdelen zijn er nog veel meer, deze zijn onder andere te zien in het onderstaande filmpje. Hier wordt ook laten zien hoe jij kan controleren of de palmaris longus bij jou nog aanwezig is.