De zaak sleepte al even voort, maar het Amerikaanse Ministerie van Justitie heeft eindelijk de strijd tegen Apple opgegeven. Apple hoeft geen achterdeur in de software te bouwen of de FBI te helpen met het kraken van de telefoon.
Schietpartij
Het begon allemaal met de schietpartij in San Bernardino, Californië in begin december afgelopen jaar. Sindsdien dramt de FBI door bij Apple hen te helpen met het kraken van de iPhone 5C van één van de daders, Syed Rizwan Farook. Na veel zittingen en gezeur is het een derde partij dat door de FBI is ingeschakeld om de telefoon te kraken gelukt om de informatie die zij nodig hadden uit de telefoon te halen. Hierdoor is Apple voor deze zaak voorlopig even de dans ontsprongen.
Voortgang
Officieel had de regering tot 5 april om te laten weten hoe de voortgang van de derde partij ervoor stond, maar het nieuws over dat de telefoon succesvol was gekraakt kwam vandaag al naar buiten. De verklaring die het Ministerie van Justitie naar buiten heeft gebracht luidt als volgt:
The government has now successfully accessed the data stored on Farook’s iPhone and therefore no longer requires the assistance from Apple Inc. mandated by Court’s Order Compelling Apple Inc. to Assist Agents in Search dated February 16, 2016.
Apple was surprised about last week’s filing to vacate the hearing, but vowed that if the case progressed, it would seek information about the party and the method used to hack into the iPhone. Now that the Justice Department has backed out, it can’t file for information about the researcher or the method used. According to the Guardian, the government has deemed the exploit classified.
De zaak van de regering tegen Apple verloor al veel kracht toen er een derde partij werd ingeschakeld. Eerder was één van de standpunten tegen Apple juist dan alleen Apple kon helpen om de telefoon te kraken.
Lees ook: Tim Cook: Apple gaat geen ‘backdoor’ maken voor FBI
Toekomst
Voor nu geldt dit als een overwinning voor bedrijven die de privacy van hun klanten niet op het spel willen zetten en geen aan- en uitknop willen maken voor beveiliging van gegevens. Maar het zegt niet dat Apple en daarbij ook andere techreuzen voor altijd af zijn van geforceerde samenwerkingen met de regering. Met beveiliging dat steeds beter wordt is het een kwestie van tijd voordat er weer bij één van hen wordt aangeklopt.