Iedereen heeft het inmiddels wel gehoord dat je voldoende water moet drinken. Het heeft ook erg veel voordelen, maar wat gebeurd er eigenlijk als wij teveel water drinken?
Uitdroging
Het menselijk lichaam bestaat uit meer dan de helft uit water. Je transpireert, ademt en urineert, dit kost allemaal water wat weer aangevuld moet worden om onder andere het transport binnen je lichaam op peil te houden. Het is gevaarlijk om de tekenen van uitdroging, waarvan de eerste simpelweg dorst is, te negeren. Het kan uiteindelijk resulteren in shock en uiteindelijk sterfte.
Hyponatriëmie
Hyponatriëmie, ook wel bekend als overhydratatie is net zo gevaarlijk als uitdroging. Doordat er teveel water in het bloed terecht komt wordt de sodium balans, een elektrolyt verstoord. Elektrolyten zorgen onder andere voor de regulering van de zuurtegraad van het bloed en zorgen ervoor dat de bloedcellen geleidend worden. Deze verstoring zorgt voor een stijging van het algehele watergehalte in het lichaam. Hierdoor zuigen cellen zich verder vol met water en worden zij groter. De meeste cellen kunnen hier redelijk mee overweg, maar dat geldt niet voor de cellen in onze hersenen.
“Snelle en hevige hyponatriëmie zorgt ervoor dat er water in hersencellen komt dat leidt tot het opzwellen van het brein, wat zich uit in toevallen, coma, ademstilstand, hersenstam herniatie en sterfte”, aldus Amin Arnaout, van Harvard Medical School tegenover de Scientific American.
Sporten
Van alle gevallen van overhydratatie is maar één procent fataal. Dit is vaak het deel van de mensen die van te voren al afwijkingen had aan bijvoorbeeld de nieren. Mensen die zeer intensief sporten zijn echter vatbaarder voor hyponatriëmie aangezien zij het watergehalte in het lichaam proberen aan te vullen tijdens de training.
Het is echter gemakkelijk te voorkomen door in ieder geval gedoseerd water te drinken en te zorgen dat het lichaam voldoende sodium vasthoudt. Hierbij is het belangrijk te voorkomen dat je een vol gevoel krijgt door enkel het drinken van water.