Eten weggooien is natuurlijk zonde als je denkt aan de honger in de wereld, maar er zijn meer redenen waarom je eigenlijk niet meer zou moeten koken dan je op kunt.
Één tiende van de broeikasgassen dat door de agrarische sector wordt uitgestoten kan namelijk herleid worden naar voedselverspilling. Dat hebben onderzoekers van het Potsdam Institute for Climate Impact Research in Duitsland aangetoond. Zij hebben uitgerekend hoeveel broeikasgassen er worden uitgestoten voor de hoeveelheid eten dat er wereldwijd wordt weg gegooid.
Voedselverspilling
Één derde van de voedselproductie wereldwijd komt niet terecht op het bord en het lijkt erop dat dit deel alleen maar groter zal worden. Dit heeft te maken met de kwaliteit van leven dat verbetert in opkomende landen zoals China en India. Deze landen gaan langzaam maar zeker over naar de ‘Westerse manier’ van eten en daar komt dus een hoop verspilling bij kijken.
Door alleen het voedsel te kopen dat wij nodig hebben kan indirect de uitstoot van broeikasgassen dus terug gedrongen worden. Dit resulteert uiteindelijk weer in het terugdringen van gevaarlijke klimaatverandering zoals overstromingen en extreem weer.
Agrarische sector
De agrarische sector neemt al een deel van 20 procent voor zijn rekening als het gaat om de uitstoot van broeikasgassen. Dit aandeel zal zeer waarschijnlijk stijgen met de groeiende wereldbevolking en de manier van consumeren. In dit geval is het een kwestie van alle beetjes helpen als het gaat om hoe wij omgaan met voedsel.
Voor het onderzoek hebben de onderzoekers lichaamstypen onderzocht met de voedingsbehoefte die daar bij hoort voor verschillende scenario’s in het verleden en een voorspelling voor in de toekomst. Hier zijn ook de demografische veranderingen, de vraag en aanbod van voedsel en de bijbehorende uitstoot in meegenomen.
Vraag
Het bleek onder andere dat de vraag naar voedsel de laatste vijf jaar flink is toegenomen. Rijkere landen consumeren dan ook meer voedsel dan zij nodig hebben of verspillen het simpelweg. “Het veranderen van het gedrag van het individu kan de sleutel zijn om de klimaatcrisis te verzachten.”, aldus Prajal Pradhan van het Potsdam Institute for Climate Impact Research.
Lees ook: Chinees bedrijf van plan miljoenen koeien te klonen voor voedselproductie
Dit onderzoek schijnt ook licht op zaken die nader onderzocht moeten worden, zoals hoe de voedselproductie efficiënter kan op een verantwoorde manier en hoe consumenten overtuigd worden minder te consumeren.