Worden wij als mensen nou eigenlijk gelukkiger van social media als Facebook, Twitter en Instagram? Volgens een recent onderzoek zou je zeggen: “Nee.” Uit dat onderzoek is middels een enquête gebleken dat 1 op de 5 mensen zich depressief voelen als gevolg van het gebruik van social media.
Continu verbonden
Voor veel mensen onder de 30 jaar komt de uitslag een beetje als een verrassing aangezien de mensen onder de 30, social media bijna vast in hun DNA hebben zitten en het voor een bepaalde groep mensen steeds moeilijker wordt om te communiceren zonder een smartphone. Maar het blijkt dat de stress van het continu verbonden zijn, het continu volgen van status updates en het vastleggen van elk klein aspect van je leven zijn tol begint te eisen.
Geen nieuws
Eigenlijk is dit bericht niet echt nieuws aangezien er al eerder studies zijn gedaan naar de negatieve gevolgen van social media. Mensen die er moeite mee hebben alleen maar status updates te zien van anderen die het enkel voor de wind lijken te gaan. Social media wordt door de meeste mensen gebruikt om enkel leuke dingen te delen, wat een fout beeld schetst van hoe het er echt in je leven aan toe gaat. Het lijkt er zelfs een beetje op dat veel mensen de hoofdrol spelen in een film over het leven zoals ze die eigenlijk zouden willen hebben en het weerspiegeld dus niet het leven zoals je die op dit moment leeft.
Lees ook: Digitaal gebruik leidt tot unieke digitale vingerafdruk
We gooien massaal onze levens en intieme momenten online voor wildvreemden, waarbij we stiekem willen geloven dat een “vriend” op het internet een echte vriend is waarvan zijn/haar mening ook maar iets uitmaakt en ja, ik weet dat veel mensen in je Facebook vriendenlijst echte vrienden zijn die je echt kent.
Schreeuwen in plaats van Twitteren
Dan hebben we nog platformen als Twitter, waarbij je sociaal beter kan vervangen voor schreeuwen, oftewel schreeuw media. Het is namelijk zo dat de gouden tijden van Twitter als een platform voor diepe discussies voorbij zijn. Als ik nu het lef zou hebben om op Twitter te stellen dat Amsterdammers liever ketchup bij hun patat hebben dan kun je er donder op zeggen dat het niet lang duurt voordat je compleet verrot gescholden wordt. Voor een fijne sociale tijd hoef je dus eigenlijk niet meer op Twitter te zijn, maar dat schreef ik vorig jaar al.
A-digitaal wonen
Schrik niet, ikzelf doe het ook niet maar het blijkt een nieuwe rage te zijn, het ‘digital-free’ wonen. Ik heb het maar even vertaald naar A-digitaal wonen, wat ik leuker vond klinken. Maar als we Arianna Huffington mogen geloven en haar boek “The Sleep Revolution”, is het nog lang zo’n gek idee niet. In haar boek bespreekt ze de meningen van diverse experts die allemaal claimen dat er eigenlijk geen schermen aanwezig zouden moeten zijn in onze slaapkamers en het gebruik van social media in het uur voordat je gaat slapen, is ook echt uit den boze.
Lees ook: Facebook gaat suïcidale mensen helpen
Tot slot wil ik nog even kwijt dat ik dit allemaal niet heel zuur bedoel, maar ergens denk ik wel dat er een kern van waarheid in alle verhalen zit. Hoe vaak gebeurt het niet dat je even op je telefoon kijkt om een berichtje te lezen, waarna je vervolgens een uur zoet bent met andere dingen. Hoe vaak gebeurt het niet dat mensen uit eten gaan om vervolgens met hun neus tegen een smartphone aangedrukt te zitten. De smartphone is een gigantische aanwinst qua gemak en vermaak maar laten we er wel ontzettend verantwoord mee omgaan met z’n allen!