Sommige gebouwen hebben erg veel historische waarde en ook deze gebouwen lopen gevaar tijdens een aardbeving. Een Japans bedrijf heeft een manier gevonden waarmee dit soort gebouwen heel gehouden kunnen worden zonder aanpassingen te maken aan het gebouw zelf.
Oudere gebouwen lenen zich vaak niet voor andere manieren van bestand maken tegen aardbevingen door onder andere het materiaal dat gebruikt is om het gebouw te maken. Het Japanse bedrijf heeft draden van koolstofvezel gemaakt die een gebouw als het ware op zijn plek houden in het geval van een aardbeving. Om het te demonstreren heeft het bedrijf de draden toegepast op hun hoofdkantoor.
Materiaal
Het materiaal heet ‘CABKOMA Strand Rod‘ en het is gemaakt door het Japanse Komatsu Seiten Fabric Laboratory in Ishikawa. Behalve dat het een gebouw van de ondergang kan redden in het geval van een aardbeving zijn de draden ook nog eens erg licht in gewicht, het weegt zo’n 75 gram per meter.
Voordelen
Koolstof heeft uitstekende eigenschappen om schokken te absorberen zonder dat hier veel massa voor nodig is. Het is ook erg sterk, het is net zo sterk, maar toch 90 procent lichter dan staal.
Aardbeving
Het gebouw waar ‘CABKOMA Strand Rod’ op gebruikt wordt hoeft niet aangetast te worden door de installatie ervan. Er hoeven namelijk geen gaten geboord te worden. Het gebruikt lijm om bevestigt te worden aan het gebouw. In plaats van de gebruikelijke manier waarbij het gebouw aan zijn fundering wordt vastgezet, zorgen de lijnen ervoor dat het dak van het gebouw tegen de rest van het gebouw aan getrokken wordt. Hierdoor beweegt het hele gebouw als geheel in het geval van een aardbeving en op deze manier wordt schade voorkomen.
Praktische toepassingen
Voor historische gebouwen zijn de kabels misschien niet de mooiste uitkomst, maar voor moderne gebouwen kunnen de kabels ook een extra dimensie aan het architecturale plaatje toevoegen. Zo ook bij het hoofdkantoor van Komatsu Seiten Fabric Laboratory. Daarnaast is de techniek ook niet te gebruiken in volle steden door de ruimte die de kabels nodig hebben om vastgezet te worden aan de grond.