Hersenchirurgie is een precisie werkje, dat spreekt voor zich. Maar ook hier zijn er gereedschappen waarmee het een stuk makkelijker kan worden.
Onderzoeker David Oliva Uribe, actief aan de Vrije Universiteit van Brussel, heeft zo’n gereedschap ontwikkelt. De slimme scalpel ziet er niet uit als een traditionele scalpel en een ander groot verschil is dat het niet kan snijden. De scalpel is bedoelt om de slechte van de goede cellen te onderscheiden.
Hersentumor
In een vroeg stadium van een hersentumor is het slecht te zien welke cellen goed en welke slecht zijn. De slechte cellen zien er dan namelijk nog net zo uit als de goede cellen.
Scalpel
De scalpel ziet eruit als een normale scalpel, maar in plaats van een mes heeft het nieuwe gereedschap een bolletje eraan zitten. Hierin zitten de sensoren verwerkt die de cellen scannen. Door met deze nieuwe scalpel het oppervlak van de hersenen te scannen zijn de slechte cellen, ook in een vroeg stadium, te herkennen zodat deze vervolgens verwijdert kunnen worden. Het duurt slechts een halve seconde voordat de scalpel terugkoppeling geeft over het soort cel dat het gescand heeft.
Nu werkt de scalpel alleen nog op hersenweefsel, maar als het wordt doorontwikkeld is het mogelijk dat het ook gebruikt kan gaan worden voor andere soorten weefsel.
Tests
Tot nu toe is de scalpel alleen nog getest op kunstmatig weefsel en hersenweefsel van varkens. Als de scalpel het uiteindelijk zover haalt dat het gebruikt kan gaan worden in de operatietafel kan het menselijke fouten voorkomen en daarnaast veel tijdwinst opleveren. Wat uiteindelijk beiden resulteert in betere overlevingskans bij deze vreselijke aandoening.