Wij mensen hebben een aantal rare eigenschappen, die ooit wel een functie hadden, maar inmiddels niet meer door toedoen van evolutie. Heb jij jezelf weleens afgevraagd waarom wij eigenlijk verstandskiezen hebben of waarom wij lachen? Lees dan verder.
In deze serie zetten wij er een heel stel op een rij om het leed hopelijk iets te verlichten of gewoon toelichting te geven over waarom het menselijk lichaam eigenlijk een fantastisch apparaat is.
Gerimpelde vingers
Het is maar een raar gevoel, de gerimpelde vingers als deze lang in contact hebben gestaan met water. Uiteraard gebeurt dit niet voor niets. Het rimpelen van vingers is, volgens onderzoek, bedoelt om de grip te verbeteren dat wij hebben op objecten met een nat oppervlak. Het is te vergelijken met het profiel dat te vinden is op een autoband.
Kitteligheid
Veel mensen kunnen niet tegen kietelen, maar waarom zou je lichaam dit in godsnaam nodig hebben? Nou, het is dus om kwetsbare plekken te beschermen tegen ‘aanvallen’. Het is dan ook geen toeval dat de plekken die erg kietelen zoals de nek en ribben ook de meest kwetsbare plekken van het lichaam zijn.
Hoge geluiden
Sommige mensen kunnen het niet uitstaan als er bijvoorbeeld nagels over een krijtbord worden gehaald of als nat piepschuim tegen elkaar wordt gewreven. Dit veroorzaakt een hoog frequentie geluid, wat volgens onderzoekers lijkt op de waarschuwingsroep van de makaak. Onze hersenen krijgen bij deze geluiden een signaal dat het mogelijk in gevaar is.
Kieskauwen
Het komt voor in verschillende gradaties, maar sommige mensen lusten echt bijna niks. Volgens onderzoek zijn dit de soort mensen die ons weleens gered kunnen hebben van de ondergang in het verleden. Het kan zijn (met uitzondering van de zeurpieten), dat iemand extra smaakpapillen op de tong heeft. Vroeger was dit een waardevolle eigenschap toen dit de enige manier was om giftige voedselsoorten te identificeren.
Verstandskiezen
Waarom moeten verstandskiezen zo vaak getrokken worden? Het komt doordat wij niet meer zoveel rauw voedsel eten als vroeger. Hierdoor zijn onze kaken langzaamaan kleiner geworden en is de plaats voor de verstandskies verdwenen. De kies zorgt daardoor vaak op ten duur voor problemen en moet getrokken worden.
Obsessieve-compulsieve stoornis
Obsessieve-compulsieve stoornis, ook wel OCD genoemd, is een aandoening dat zich vaak uit in een obsessieve drang om bepaalde taken op een specifieke manier uit te voeren. Dit is ook niet zomaar aan komen waaien, vroeger loerden er meer gevaren als het gaat om veilig voedsel en vreemde geluiden van bijvoorbeeld nabije wilde dieren. De obsessieve oplettendheid van deze mensen hielp hen om aan deze gevaren te ontkomen.
Ochtendmisselijkheid
Het komt ongeveer bij de helft van de zwangere vrouwen voor in de eerste drie maanden van de zwangerschap, ochtendmisselijkheid. Dit was ook een beschermingsmechanisme van onze voorouders. In de periode waarin de misselijkheid voorkomt is de foetus nog het meest kwetsbaar, het lichaam beschermt het ongeboren kind daardoor (soms wat te actief) tegen mogelijke vergiftiging en parasieten.