Wij mensen hebben een aantal rare eigenschappen, die ooit wel een functie hadden, maar inmiddels niet meer door toedoen van evolutie. Heb jij jezelf weleens afgevraagd waarom wij eigenlijk verstandskiezen hebben of waarom wij lachen? Lees dan verder.
In het tweede deel van deze serie gaan we nog even vrolijk verder met het op een rij zetten van onze rare lichaamseigenschappen en aandoeningen. Het menselijk lichaam is awesome!
Lees ook: Dit zijn de redenen van onze rare lichaamsfuncties – deel 1
Lichaamshaar
De mens is één van de weinige zoogdieren zonder (goed zichtbare) lichaamsbeharing en zelfs de enige haarloze primaat, op selectieve plekken na (zie volgende punt). Dit is een combinatie van het afweren van parasieten en het overbodig worden van het harige warme kleed door het dragen kleding volgens onderzoek.
Schaamhaar
Schaamhaar is bepaald niet om mooi te zijn. Veel van het lichaamshaar dat wij als mensen hebben heeft een beschermende functie. Sinds de prehistorie is de mens steeds minder harig geworden, er zijn enkele uitzonderingen waaronder schaamhaar. Het schaamhaar heeft niet zozeer een beschermende functie, maar is net als okselhaar bedoelt om feromonen te verzamelen om vervolgens een partner aan te trekken. Dat is althans de theorie.
Knipvlies
Het knipvliesmook wel het derde ooglid genoemd. Het vlies werkt bij de verschillende dieren waarbij het nog functioneel anders, maar het dient bij allen voor bescherming van het oog. Wij mensen hebben het knipvlies niet meer nodig, waardoor de spieren erin zijn verdwenen en er slechts een extra stukje vlees in de ooghoek overblijft.
Lachen
Het maakt niet uit waar je vandaan komt of hoe je opgegroeid bent, volgens onderzoek is het een universeel teken dat alles ok is. Volgens het onderzoek is de manier van lachen zoals wij mensen dat doen te vergelijken met de geluiden dat apen maken als het gevaar is geweken.
Winterdepressie
De meningen zijn hierover verdeeld, maar sommige onderzoekers geloven dat de winterdepressie een mechanisme was dat de prehistorische mens hielp bij de voortplanting. Doordat de zomer de beste tijd was om zwanger te worden, zorgde het sombere gevoel en het binnen blijven ervoor dat er voor het kind gezorgd kon worden. Het is misschien wat ver gezocht, maar daarom is het slechts een theorie.
Allergieën
Allergieën maken deel uit van een overbodig geworden afweersysteem voor bepaalde ziekten. Het immuunsysteem gaat als het ware in een té hoge versnelling om onder andere ziektekiemen af te weren, dit uit zich in een allergie voor het minst geringste. Volgens onderzoek zou dit komen door ziekten die bestonden in de tijd van onze voorouders, om deze ziekten te overleven werden er antilichamen aangemaakt dit inmiddels niet meer nodig zijn.