Scheren, een bezigheid dat niemand echt leuk vind. Het lijkt soms wel alsof je ook steeds vaker moet scheren omdat de haartjes sneller en beter zichtbaar terugkomen, maar is dat eigenlijk wel zo?
Observeren
Het antwoord is nee. Maar er zijn wel een aantal redenen die deze mythe in leven houden, onder andere de manier waarop wij informatie in ons opnemen. “Mensen zijn gewoon geen goede observeerders, maar er is geen wetenschap achter haar dat dikker terug groeit”, aldus Amy McMichael van het Wake Forest Baptist Medical Center in de Verenigde Staten.
Snor
Toeval kan ook een rol spelen in het in leven houden van deze mythe. Zo kan het gebeuren dat wanneer een jongen zijn snor voor het eerst scheert deze donkerder en dikker terugkomt. Maar voor zover de wetenschap dit kan verklaren komt dat door de timing van het scheren en de schommelingen in hormonen. Uiteindelijk heeft dit dus niks te maken met het verwijderen van de haartjes. Het kan echter wel dat haartjes dikker lijken wanneer deze net weer aangroeien. Menselijke haren lopen namelijk taps toe aan het uiteinde, waarbij de dikkere kant als eerst naar buiten komt.
Zon
Een derde reden dat wetenschappers geven is het de mogelijkheid dat haren donkerder zijn als deze net uit de huid tevoorschijn komen. Deze haren zijn namelijk nog niet blootgesteld aan chemicaliën en de zon, deze zorgen doorgaans dat haar lichter van kleur wordt.
Onderzoeken
Er zijn in het verloop van tijd meerdere onderzoeken geweest naar het zogenaamde verschijnsel. In 1928 is er al een poging ondernomen om de mythe te ontkrachten. Hierbij hebben vier mannen hun gezicht geschoren met hetzelfde merk mes en zeep. De onderzoekers verzamelde deze haartjes en maten 100 ervan. Hieruit ontbrak al het bewijs dat haargroei zich aanpast na het scheren. Dergelijke onderzoeken zijn sindsdien ook nog voor langere tijd en op andere lichaamsdelen gehouden, maar ieder onderzoek tot nu toe kwam uit op hetzelfde resultaat.