Het is bij kwekers wel bekend dat er bepaalde genen de hoofdrol spelen bij het kleuren van een bloem, maar het was vooralsnog niet bekend wat een bloem rood, geel of blauw maakt.
Onderzoeker Casper van der Kooi heeft daar onderzoek naar gedaan en daarbij combineerde hij biologie en fysica met elkaar. Het betreffende onderzoek is gepubliceerd in de Royal Society B van 11 mei.
Kleur
In het onderzoek wordt beschreven hoe licht weerkaatst wordt in de bloem en hoe het pigment van de bloem dit gebroken licht filtert waardoor er kleur ontstaat. Het model dat bij dit onderzoek gebruikt is laat zien dat slechts 20 tot 50 procent van het licht dat een bloem opvangt gereflecteerd word. De rest van het licht gaat door de bladeren heen waardoor zij redelijk doorzichtig lijken. De reden waarom bloemen zo weinig licht reflecteren is niet bekend, het kan zijn dat een bloem simpelweg niet in staat is meer te reflecteren, of dat het geen zin heeft voor de bloem als het meer zou reflecteren.
Insecten
Door het grote verschil in de hoeveelheid licht dat door bloemen gereflecteerd wordt lijkt het erop dat bloemen wel in staat zijn om meer licht te reflecteren. Insecten kiezen bloemen uit op tint en kleur verzadiging en niet op helderheid. Slechts 50 procent licht reflecteren is voor een bloem dus functioneel genoeg om insecten aan te trekken.
Pigment
Bloemen dicht bij de grond hebben alleen aan de bovenzijde van hun bladeren pigment, terwijl bloemen die hoger van de grond af staan zowel aan de onder- als bovenkant pigment hebben. De reden hiervoor is dat bloemen die hoger van de grond staan van zowel boven als onder insecten moeten lokken.
De plek en concentratie van pigment in combinatie met interne structuur van een bloem zorgen voor de kleur, volgens onderzoeker van der Kooi. Daarbij maakt het dus uit hoe hoog de bloem van de grond staat en in wat voor omgeving de bloem zich bevindt.