Bij bloedonderzoek is snelheid heel belangrijk, na het afnemen moet het bloed eigenlijk direct onderzocht worden of gekoeld bewaard worden. Onderzoekers hebben een manier gevonden om het bloed te bewaren met behulp van zijderups cocons.
Proteïnen
Aanwijzingen van o.a. ziekten zijn voornamelijk af te lezen aan de proteïnen in het bloed. Maar op het moment dat bloed het lichaam verlaat kunnen deze proteïnen veranderen of zelfs verdwijnen door toedoen van enzymen en de omgevingstemperatuur.
Het proces kan vertraagt worden door het geheel te koelen, ofwel in een koelkast te plaatsen. Dit is vaak echter makkelijker gezegd dan gedaan, bijvoorbeeld in afgelegen gebieden zonder elektriciteit. Hier zijn al wel bestaande oplossingen voor, maar de foutmarge hierbij blijkt vaak te groot.
Zijde
Professor David Kaplan en zijn collega’s aan de Tuftsuniversiteit hebben zowel een zijdepoeder als vloeistof gemaakt. Door deze stoffen te mengen met bloed en het geheel vervolgens te laten drogen bleven de bepalende proteïnen bewaard, zelfs op hoge temperaturen. Het resultaat hierbij was beter dan wanneer het bloed bijvoorbeeld werd ingevroren.
Het is niet de eerste dat zijde gebruikt wordt voor medische doeleinden, eerder heeft Kaplan al vaccinaties gemaakt die niet in de koeling bewaard hoeven te worden door het gebruik van de stof.
Bron: STAT News