Android N is al een tijdje geleden uitgebracht, echter, dit was de developer preview. Maar sinds woensdagavond is de officiële Android N Bètaversie uitgebracht wat inhoudt dat dit nu een stabiele versie is.
Dit zou in principe betekenen dat deze versie van Android N ook alledaags gebruikt kan worden zonder al te veel problemen. Na het donderdagmorgen geïnstalleerd te hebben via een OTA update die ik kreeg drie seconden na het aanmelden van mijn Nexus 6P voor het beta programma kon ik de rest van de dag lekker spelen hiermee. En dit zijn mijn impressies.
Lees ook: 5 Coole functies van Android N die binnenkort naar je smartphone komen
Multitasking
Het allereerste wat mij opviel was het multitasken, wanneer je het scherm met recente apps opent dan valt meteen op dat deze een grotere preview laten zien dan bij Android Marshmallow. Daarbij komt dat er in deze versie van Android N een nieuw knopje bij is gekomen waarmee je alle apps tegelijkertijd kunt sluiten.
Wanneer je een andere app opent welke je kort geleden nog gebruikt hebt valt meteen op dat deze zich heel soepel opent zonder ook maar iets te hoeven laden. Dit zorgt er dus voor dat je meteen kunt switchen en verder kunt gaan waar je de vorige keer gebleven was.
Ook is het zo dat wanneer je weer op de knop voor recente apps klikt terwijl je je recente apps open hebt staan je de app opent die je gebruikt had vóór de app die je als huidig open hebt staan. In Android Marshmallow was het namelijk hierbij nog zo dat je wanneer je weer op de knop voor meest recente apps klikte je weer terug ging naar dezelfde app. Dit maakt dus dat het switchen tussen apps ontzettend snel en soepel verloopt, en dit is dan dus ook een flinke verbetering ten opzichte van Android Marshmallow.
Multi window
Een andere nieuwe optie welke in Android N is geïntroduceerd is dat je nu twee apps tegelijk open kunt hebben in hetzelfde scherm. Dit doe je door de knop voor meest recente apps in te houden terwijl je in één app zit, en dan vervolgens de tweede app die in je meest recente apps menu staat te selecteren. Hierna kun je dus in beide apps werken zonder dat de andere weer verdwijnt. Maar nee, hier kun je nog steeds geen Youtube filmpjes afspelen terwijl je op Facebook aan het lurken bent. Echter, dit werkt verder erg smooth en zorgt dus ook niet voor veel problemen.
Notificaties
Iets anders wat ook een nieuw uiterlijk heeft gekregen zijn de notificaties en het notificatiecenter. Nu zijn de notificaties die je krijgt namelijk gemaakt over de hele breedte van je scherm, en ook zit er nu bij de meeste apps een optie om direct te reageren of een bepaalde handeling uit te voeren. Dit is echter niet met een pop-up menu zoals Whatsapp heeft in vorige Android versies, maar gewoon in een extra balkje gemaakt in de notificatie zelf. Dit maakt je notificaties dus slimmer en makkelijker in gebruik, met een mooi en fris uiterlijk daarbij!
Ook zijn de quick settings aangepast. In Android Marshmallow was het mogelijk om met een bepaalde handeling een extra instellingen optie te krijgen bij je instellingen. Maar nu zit deze optie al ingebakken in het quick settings menu, en hoef je dus alleen maar op edit te klikken om aan te passen welke instellingen je dus wel of niet in dit menuutje wilt hebben.
Dit is dus erg mooi geworden, en is zeker een verbetering ten opzichte van Android Marshmallow!
Lees ook: Google komt met Android VR headset
Night mode
Om nog even in het thema van de quick settings te blijven, er is namelijk nu ook een extra optie bij de quick settings voor night mode. Dit houdt in dat je scherm een gelige tint krijgt in plaats van het witte licht dat normaal van je telefoon af komt. Dit zou er voor moeten zorgen dat het voor je ogen makkelijker is om naar je scherm te kijken in het donker, of dat je vriendin niet begint te zeuren wanneer je nog even op je telefoon zit terwijl zij wilt slapen. Dit is alleen nog niet helemaal goed functioneel, want toen ik dit aanzette in het donker had ik nog steeds last van fel licht, ook al zal er een gelige tint over mijn scherm heen.
Instellingen
Ook is het uiterlijk van het instellingen menu enigszins op de schop gegooid. Want normaliter wanneer je een bepaalde instelling opende zoals locatie of bluetooth dan moest je weer op de terug-knop klikken om weer bij alle instellingen te komen. Maar wanneer je in Android N dit doet dan krijg je een hamburger menu optie om meteen een andere optie te kiezen om je instellingen bij aan te passen. Dit is zeker handig en dus ook een fijne verbetering ten opzichte van Android M.
Veranderingen
Er zijn natuurlijk ook een paar dingen aangepast. Zo is Google Keyboard uitgebreid met veel meer thema’s (wat nu echter ook is toegevoegd in de APK voor telefoons welke niet draaien op Android N. Ook zijn hierbij nieuwe emoji’s geïntroduceerd. Daarbij zijn er natuurlijk wat kleine tweaks gemaakt in het uiterlijk van bijvoorbeeld je batterij of gegevensverbruik. Dit is wel wennen ten opzichte van Android M, maar het is zeker wel een verbetering.
Ook is de optie voor het samenvoegen van je recente apps en je Chrome tabbladen verdwenen. Dit was toegevoegd in Android M, maar dit wordt nu niet ondersteund in de bètaversie van N. Ikzelf vind dit een minpuntje, maar er zullen vast genoeg mensen zijn die dit helemaal niet erg vinden. Alhoewel deze mensen op Marshmallow ook hadden kunnen kiezen om deze optie uit te zetten.
Batterij / Wakelock
Batterijverbruik blijft natuurlijk altijd een puntje waar mensen over struikelen. Bij Android Marshmallow is natuurlijk al de Doze modus toegevoegd. Dit zorgde er voor dat wanneer je je telefoon niet gebruikte deze sommige services uit zette (zonder dat je daar last van hebt natuurlijk) om zo batterij te besparen. Deze optie zit natuurlijk ook in Android N en zou dan ook zelfs verbeterd zijn. Hier heb ik alleen echter nog niets van gemerkt. Natuurlijk is het nogal erg vroeg om na de eerste dag al te zeggen of de batterij verbeterd met een nieuwere Android versie. Maar ik heb natuurlijk al wel een kleine observatie kunnen maken hiervan. Ik had namelijk gewoon een screen on time van 3,5 uur aan het eind van de dag. Dit is wel iets minder dan de standaard (minstens) vier uur die ik zeker wel had met Android M. Maar gezien het feit dat ik een wakelock had voor twee uur lang van Android System en Android OS maakte dit dan ook wel een verschil. Het is mij niet duidelijk geworden wat deze wakelock veroorzaakte, het zal vast wel iets te maken hebben met locatieservices of iets dergelijks. Maar het is natuurlijk nog een bètaversie, en dat is dan sowieso een risico dat je neemt wanneer je deze installeert, ook al kan een wakelock ook gebeuren op oudere (niet beta) versies van Android.
In mijn ogen is dit het echter zeker weten waard omdat dit weer een mooie verbetering is van Android Marshmallow, en daarom ben ik ook nog erg benieuwd naar de verdere updates van de bètaversie. Met daarbij natuurlijk hopelijk ook gauw het afgelopen woensdag aangekondigde Android Instant Apps. Wat ik voor nu kan zeggen is dat mocht je de kleine bugs niet erg vinden dan is het zeker een aanrader om zelf ook de Android N Bètaversie te installeren!