Een briljante MIT studente en haar team hebben dan eindelijk een wens van veel astronomen vervuld: de eerste foto van een zwart gat komt er aan!
Zwart gat
Het heelal zit vol met vreemde verschijnselen waar we alleen een vaag idee over hebben dankzij ingewikkelde berekeningen. Het is vaak nog zeldzamer om er überhaupt een foto van te hebben, bijvoorbeeld van een zwart gat, maar toch is dat precies wat MIT studente Katie Bouman waarschijnlijk gaat lukken. Katie en haar team hebben een algoritme ontwikkeld dat ons misschien dan eindelijk een echte foto van een zwart gat kan gaan laten zien. Nu zul je misschien denken dat je er al talloze foto’s van hebt gezien, zoals de foto boven dit artikel, maar dat zijn allemaal interpretaties van hoe een zwart gat eruit zou kunnen zien. Om een foto van bijvoorbeeld het gigantische zwarte gat in het centrum van ons stelsel te maken heb je een telescoop nodig die bijna even groot als onze planeet is.
Niet echt praktisch dus. Toch heeft Katie Bouman het waarschijnlijk voor elkaar gekregen, door data van de Event Horizon Telescope Array samen te brengen en te combineren. Dat doet ze met haar eigen algoritme, genaamd Continuous High-resolution Image Reconstruction using Patch. De Event Horizon Telescope is eigenlijk een verzameling van verschillende radio telescopen verspreid over de aarde die galactisch stof kunnen penetreren. Astronomen gebruiken de data van al die telescopen, maar er is altijd een groot probleem: de telescopen verkrijgen hun data niet allemaal op hetzelfde moment, door alle rommel en stof in de ruimte. Het algoritme van Katie’s team kan die ‘rommel’ uit de data filteren en missende stukken opvullen en zo een foto genereren van dus bijvoorbeeld een zwart gat, wat voorheen onmogelijk was. Uiteindelijk kunnen er zelfs filmpjes gemaakt worden van materialen die worden opgegeten door een zwart gat, maar dat is voorlopig nog even toekomstmuziek. Wel kunnen we binnenkort dus de eerste foto van een zwart gat verwachten. Spannend!
Bron: MIT