Plastic in de oceanen is een groot probleem, maar de gevolgen zijn nog lang niet allemaal duidelijk.
Een onderzoek van de Universiteit van Uppsala in Zweden laat zien dat het gedrag van jonge vissen verandert wanneer zij plastic deeltjes consumeren. Door deze verandering in gedrag vallen zij makkelijker ten prooi aan jagers. Helaas blijft het daar niet bij, het bleek namelijk dat de vissen zelfs de voorkeur geven aan plastic boven natuurlijke voedselbronnen. Het onderzoeksartikel is gepubliceerd in Science.
Baars
Het onderzoek is voornamelijk gedaan naar de baars. De vis komt namelijk in steeds mindere mate voor in de Oostzee. Doordat plastic een groot probleem is in deze zee vermoedden onderzoekers al dat hier een link tussen te plaatsen was. Bij nader onderzoek bleek dat er wel genoeg eieren gelegd werden om de populatie in stand te houden, maar de vissen verdwijnen voornamelijk in het larvale stadium.
Door de omstandigheden na te bootsen in een aquarium konden de onderzoekers zien wat het effect van polystyreen op de jonge baars was. Vergeleken bij een andere groep vissen in een schoon aquarium bleven de vissen in eerste instantie al kleiner, zwommen en bewogen zij minder en werd het reukvermogen aangetast waardoor jagers minder goed werden opgemerkt.
Vijand
Wanneer de jonge vissen die plastic hadden geconsumeerd werden blootgesteld aan een snoek, de natuurlijke vijand van de baars, werden deze binnen 16 uur opgegeten. Terwijl de helft van de vissen in het schone aquarium na 24 uur nog leefde. Doordat de vissen in het eerste aquarium zo gauw werden opgegeten zouden zij in het wild waarschijnlijk niet genoeg tijd hebben om zich voort te planten waardoor de populatie snel kan slinken. Deze ontwikkeling is schadelijk voor de volledige voedselketen in de Oostzee.
Het verrast Oona Lönnstedt, auteur van het onderzoeksartikel, vooral dat de jonge vissen een voorkeur geven aan het eten van microplastic boven natuurlijk voedsel. Schelpdieren mosselen en oesters nemen het plastic per ongeluk tot zich. Het zou volgens de onderzoekers een reflex kunnen aanroepen zoals mensen dat hebben met het eten van fastfood.