Het is een onderwerp waar veel verschillende verhalen over naar buiten komen. Sommige artikelen lichten de gezondheidsvoordelen uit van het eten van met name pure chocolade, maar keihard bewijs blijft uit.
De onderzoeken die zich er tot nu toe mee bezig hebben gehouden zijn er niet in geslaagd hun theorie te bewijzen. De reden hiervoor is niet per se omdat het niet klopt, maar omdat de onderzoeken daar niet voor bedoeld waren, het waren observationele onderzoeken. Het kwaad van de verwarring rondom het onderwerp zit hem dan ook vooral in hoe de bevindingen van deze onderzoeken naar buiten worden gecommuniceerd.
Nieuw onderzoek
Goed nieuws, er is inmiddels een onderzoek onderweg waar maar liefst 18.000 mensen aan meedoen. De omvang van de testgroep is zo groot omdat het van belang is dat het onderzoek niet te lang duurt. Het onderzoek bestaat namelijk vooral uit ouderen. Bij langer onderzoek kan dit onduidelijkheid veroorzaken omtrent de oorzaak van de kwalen. Het onderzoek zal dan ook maar zo’n vier jaar gaan duren.
Flavanolen
Tijdens het onderzoek krijgen de proefpersonen niet simpelweg chocolade voorgeschoteld. Het onderzoek gaat ook niet over de chocolade zelf, maar om de effecten op het lichaam van een stofje dat terug te vinden is in chocolade, namelijk flavanolen. Het stofje komt ook voor bepaalde theesoorten, fruit en groenten. Het stofje zou helpen bij het soepel houden van de aderen, wat weer belangrijk is voor de bescherming van het hart en de hersenen.
Dat er bij het onderzoek ingegaan wordt op dit specifieke stofje zegt niet dat het los staat van chocolade, cacaobonen bevatten namelijk een zeer unieke combinatie van flavanolen. Toch worden de meeste flavanolen kapot gemaakt tijdens de verschillende processen die de bonen doorstaan om uiteindelijk in chocolade terecht te komen.
Hartaanval
Naast het bijhouden van het aantal hartaanvallen en andere hart– en vaat gerelateerde aandoeningen kijken de onderzoekers ook naar het effect van de flavanolen op de bloedsuikerspiegel en het functioneren van het geheugen.
Als het onderzoek positief uitpakt betekent dit nog niet dat chocolade gezond is. Pure chocolade komt dan nog wel het dichstbij door de lagere mate van vet en suiker. Het belangrijkste is dat de nieuwberichten omtrent de gezondheidsvoordelen van het eten van chocolade de komende jaren in ieder geval genegeerd kunnen worden.