Nieuwe technologieën hebben soms een onbekend effect op ons lichaam. Uit nieuw onderzoek blijkt dat het ritme van hersengolven zich aanpast als wij tekst berichten versturen via onze smartphone.
Er is nog maar weinig bekend over de neurale effecten van bijvoorbeeld het versturen van berichtjes via bijvoorbeeld WhatsApp. Om meer te weten te komen heeft een team onder leiding van professor William Tatum van de Mayo Clinic in de Verenigde Staten 129 patiënten geanalyseerd over een periode van 16 maanden. Hiervoor werd er naast de hersengolven van de patiënt ook videomateriaal verzamelt van het moment dat de hersengolven werden opgenomen, om te zien welke activiteit effect had op het ritme van de golven. De bevindingen zijn gepubliceerd in Epilepsy & Behavior.
Ritme
Professor Tatum vond een speciaal ritme in ongeveer 1 van de 5 patiënten die hun smartphone gebruikte terwijl de hersengolven werden opgenomen. Naast het sturen van tekstberichten werd de patiënten gevraagd andere activiteiten te ondernemen tijdens de opnames zoals tikken met de vingers en bellen. Het nieuwe ritme werd alleen waargenomen tijdens het sturen van tekstberichten.
Concentratie
Het ritme werd ook gevonden wanneer de patiënten aan de slag gingen met een iPad. Hierdoor dachten de onderzoekers dat het wellicht komt door de grootte van het apparaat. Kleinere apparaten die in de hand te houden zijn vergen over het algemeen meer concentratie dan andere, grotere apparaten.
De uitzondering wordt mogelijk veroorzaakt doordat bij het typen van berichtjes mentale activiteit wordt gecombineerd met verbale neurale activiteit. Er werd geen verbinding gevonden tussen het aangepaste ritme en demografische informatie van de patiënt zoals onder andere leeftijd, geslacht en type epilepsie.
Het onderzoek kan veel betekenen voor de toekomst van hersen-computer interfaces die werken op hersengolven. Daarnaast is er nu volgens de onderzoekers ook een biologische reden waarom autorijden en berichtjes versturen niet samen gaan.