Dit schattige robotje kan een doorbraak veroorzaken voor onderzoek naar protheses voor geamputeerden en patiënten met een dwarslaesie.
Pleurobot
Een van de nieuwste robots van het Swiss Federal Institute of Technology in Lausanne kan net zoals een echte salamander bewegen, of hij zich nou op het land of in het water bevindt. De wetenschappers noemen hun creatie de Pleurobot, naar het soort Pleurodeles waltl. Ze hebben maandenlang de bewegingen van salamanders bestudeerd en in kaart gebracht met behulp van x-rays, en op basis daarvan een realistisch prototype gebouwd. Het onderzoekscentrum had in verleden al andere salamander robots gebouwd, maar dit is de eerste keer dat het ontwerp gebaseerd is op analyses van hoe het skelet van salamanders beweegt. De Pleurobot is gemaakt van 3D-geprinte botten, gemotoriseerde gewrichten en een elektronisch circuit dat als een synthetisch zenuwstelsel functioneert.
Protheses
De robot heeft minder wervels dan een echte salamander, maar dankzij geoptimaliseerde plaatsing van de onderdelen heeft dat geen invloed op hoe realistisch de robot beweegt. Maar wat heeft de robot voor nut, naast dat het indrukwekkende kopie van het echte dierensoort is? Het laagste level van elektrische stimulatie in de ruggenmerg van salamanders wordt geassocieerd met lopen, terwijl het hoogste niveau juist geassocieerd wordt met zwemmen. De Pleurobot kan wetenschappers helpen om de relatie tussen stimulatie van de ruggenmerg en de bewegingen van salamanders te bestuderen. Dat kan uiteindelijk leiden tot verbeterde neuroprosthetische toepassingen voor zowel geamputeerden als mensen met een dwarslaesie!
Lees ook: Dit is SpotMini een nieuwe robot van Boston Dynamics