Ontzilten kan wel eens de redding zijn voor landen waar schoon drinkwater schaars is. De technologie is echter vaak nog veel te duur en kost veel energie. Het team achter the Desolenator heeft hoge verwachtingen om drinkbaar water beschikbaar te maken voor diegene die het het meest nodig hebben en dat puur op zonne-energie.
Door opwarming van de aarde en een exponentiële groei in populatie is een energie zuinige manier van zuivering van drinkwater steeds belangrijker aan het worden. In 2010 is IBM aan de slag gegaan met een op zonne-energie draaiende ontziltingsinstallatie om voor schoon drinkwater te zorgen in de woestijn van Saoedi-Arabië. Later dat jaar onthulde MIT een ontwerp voor een draagbaar ontziltingssysteem die werd aangedreven door zonnepanelen.
De makers van de Desolenator beloven lage kosten per liter gezuiverd water in vergelijking met andere verkrijgbare installaties. De installatie heeft de grootte van een flatscreen tv waarvan de bovenzijde een groot zonnepaneel is. Door de terreinbanden is het een zeer mobiel apparaat en zou volgens de makers 20 jaar mee moeten gaan.
Er word beweerd dat de installatie betrouwbaarder is dan traditionele installaties die omgekeerde osmose gebruiken voor de filtering van water, een techniek waar speciale membranen worden gebruikt om ongewenste deeltjes uit het water te scheiden. Dat de Desolenator betrouwbaarder is komt deels doordat er geen bewegende delen in worden gebruikt, maar bovenal doordat hij energie onafhankelijk is.
De CEO van Desolenator William Janssen sprak vorige week met BBC Radio, waarin hij vertelde hoe het systeem werkt. Zijn ontwerp richt zich op de hitte die de zonnepanelen voortbrengen. “We hebben de zonnepanelen geïsoleerd door er dubbele glasplaten op te leggen en schuim rondom de installatie geplaatst zodat de zonnepanelen nog heter werden”.
Nadat de temperatuur van de panelen steeg, werd een dun laagje water over de installatie gegoten om de hitte op te nemen. Dit verhitte water stroomt vervolgens in een apart vat, waar de elektriciteit die gegenereerd wordt door het systeem een spiraal verhit, om het water tot kookpunt te verhitten. Hierdoor ontstaat damp die opgevangen en gekoeld wordt tot schoon drinkwater. Een installatie kan 15 liter water per dag produceren.
Het team wil US$150,000 verzamelen op Indiegogo om de bouw mogelijk te maken. Een Desolenator zal voor het eerst beschikbaar zijn in oktober 2015 vanaf $450.