Onderzoekers van de Stanford Universiteit zijn er voor het eerst in geslaagd het zicht (deels) te repareren. Om te kunnen zien was er na de behandeling geen extra technologie meer nodig.
Tijdens het onderzoek is het de groep onderzoekers gelukt om de zenuwen die verantwoordelijk zijn voor het doorgeven van visuele informatie te repareren. Normaliter herstellen deze zenuwen zich niet als deze eenmaal beschadigd zijn. Het onderzoek is 11 juli gepubliceerd in Nature Neuroscience.
Netvlies
Het netvlies is het dunne laagje cellen dat bovenop het oog ligt waar het licht wordt opgevangen. De receptoren achterin het netvlies reageren op verschillende golflengten licht door informatie door te sturen naar één van de 30 soorten ganglion cellen, dit zijn de zenuwknopen die zich bevinden tussen de zenuwcellen en de hersenen. Deze cellen spelen de informatie uiteindelijk weer door naar de hersenen, als deze cellen uitvallen wordt er dus ook geen informatie doorgestuurd.
Tests
Tijdens het onderzoek behandelde de onderzoekers muizen waarbij de verbindende zenuw van één oog kapot was. Zij werden behandeld met een dagelijkse blootstelling aan visuele stimulatie met een hoog contrast, een biochemische manipulatie waardoor de ganglion cellen weer op volle toeren gingen werken of een combinatie van beiden. Na drie weken van dagelijkse behandelingen werden de muizen gecontroleerd.
Herstel
Beide behandelingen lieten lichtelijke herstel van de beschadigde ganglion cellen zien, maar wanneer de behandelingen gecombineerd werden was het herstel duidelijker te zien. De cellen werden zelfs weer op de juiste plekken aangesloten in de hersenen.
Ook al is het uitzonderlijk wat de onderzoekers voor elkaar hebben gekregen, er moet nog een hoop gebeuren voordat deze techniek effectief kan worden toegepast. Het is onder andere een doel om te zorgen dat er meer zenuwknopen worden hersteld en het effect hiermee te vergroten.