Voordat ik aan het artikel begin wil ik jullie even waarschuwen, ik ga namelijk een hele hoop afkortingen gebruiken in deze eerste alinea. CSAIL (Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory) van het MIT (Massachusetts Institute of Technology), hebben een manier gevonden waarmee het mogelijk is om objecten aan te raken in een video. Deze techniek noemen ze Interactive Dynamic Video (IDV).
“Een van de belangrijkste zaken die onze beleving van onze omgeving beïnvloeden, is het kunnen manipuleren van diezelfde omgeving door te: duwen, trekken, prikken en bewegen. Door te observeren hoe objecten reageren op krachten die wij beïnvloeden kunnen we leren hoe dit na te bootsen. Helaas ondersteund huidige video deze type manipulatie niet want het beperkt ons observeren enkel tot hetgeen wat er is opgenomen. Ons doel is het opnemen van objecten op video waarbij we niet alleen hun uiterlijk vastleggen maar ook hun fysieke bewegingen.” – Quote IDV site
Onder aanvoering van CSAIL PhD student Abe Davis, is het team bezig geweest met het vastleggen van kleine -bijna onzichtbare- bevingen van objecten door op de ondergrond te slaan vlakbij het object.
Een goed begin
Elke vibratie of beving wordt vastgelegd door het team en staan gelijk aan verschillende manieren van een beweging. Je moet dan denken aan naar boven, onderen en van links naar rechts bewegen. Door deze verschillende bewegingen vast te leggen kan het team voorspellen hoe het object zich zal gedragen in een nieuwe situatie, waardoor je in een virtuele omgeving het object kan manipuleren. In het filmpje komen een aantal voorbeelden voorbij waarop je kan zien dat een object beweegt door er met je muis aan te trekken, waarbij het vervolgens weer terug op zijn plaats schiet. Dit soort simulaties zijn volgens Davis nog lang niet perfect, maar het is zeker een goed begin!
Lees ook: Virtual Reality tekening met HTC Vive
Het is waarschijnlijk zo dat de IDV technologie voornamelijk op zal duiken in applicaties als Structural Health Monitoring (SHM), waarbij het belangrijk is dat de veiligheid van een oude brug of gebouw getoetst gaat worden. Ook beginnende filmmakers moeten deze technologie in de gaten houden, want zoals het filmpje al laat zien is het een perfecte en vooral goedkope manier om special effects toe te passen.