Het is ondertussen wel duidelijk dat het spel Pokémon Go gigantisch populair is. Op elke plek van onze mooie ronde aarde kom je bijna iemand tegen die met zijn telefoon onzichtbare beestjes aan het vangen is. Maar er beginnen zich landen te roeren rondom het spel, zo zijn er landen die het spel nog niet (officieel) kunnen spelen maar er zijn ook landen die gewoon niet meer mee willen doen. Hoi Iran! Volgens de BBC heeft Iran het spel in de ban gedaan i.v.m. beveiligingsissues, wat op zich gek te noemen is aangezien andere landen in het Midden-Oosten zich ook al hebben uitgesproken tegen de app maar dan met de reden dat het een anti-religieus thema aanhangt.
The High Council of Virtual Spaces
De beslissing om het spel te verbieden is genomen door de, let op daar komt ie ‘High Council of Virtual Spaces.’ Deze instantie is het officiële overheidsorgaan die over online activiteiten gaat en ondanks deze officiële instantie, willen ze geen uitspraken doen waarom precies. Naar verwachting komt het door de zorgen die wereldwijd rondom de veiligheid van de app zijn uitgesproken, waarbij je moet denken aan het risico om malware mee te pakken. Wel heeft dezelfde overheidsinstantie laten weten contact te zoeken met de makers van het spel, om te zien in hoeverre ze mee willen werken aan eventuele verzoeken.
Lees ook: iOS versie Pokémon Go krijgt binnenkort battery saver mode terug
Er zijn al eerder landen geweest die bepaalde delen van het spel verboden hebben maar Iran is toch echt wel het eerste land die gewoon zegt: “Jammer joh, gaan we niet doen.” In Saoedi-Arabië is een Fatwa uitgesproken tegen het kaartspel in 2001 i.v.m. verboden afbeeldingen waarbij je moet denken aan symbolen en logo’s die gelinkt kunnen worden aan het Joodse of Christelijke geloof. Ook is het ‘Council of Senior Religious Scholars’ van mening dat het power-up mechanisme het idee van evolutie promoot.
Lees ook: Eerste grote Pokémon Go update uitgerold
Verdere verboden vind je in bijvoorbeeld Indonesië en Hong Kong, waar het voor politieagenten verboden is het spel te spelen als ze aan het werk zijn, wat eigenlijk gewoon een prima regel is. New York is in gesprek geweest met Niantic, het bedrijf achter Pokémon Go, om ervoor te zorgen dat ‘sexual predators’ (vrij vertaald: vieze mannetjes die achter minderjarigen aanzitten) van het platform verwijderd worden en blijven.