Het blijkt dat er in de afgelopen 2 jaar voor zeker 5 miljard euro schade is aangericht door internetoplichters. Dit bedrag is naar voren gekomen uit het onderzoek van bureau Infact in opdracht van Fraudehelpdesk. Op de nummer één van internetoplichtingspraktijken staan nepwebwinkels, die verantwoordelijk zijn voor het meeste leed.
In de afgelopen twee jaar is er door internetoplichters voor zeker 5,3 miljard euro aan schade berokkend. Dit geld is afkomstig van 1,1 miljoen Nederlanders die aangeven opgelicht te zijn op het internet. In 70 procent van deze gevallen ging het om bedragen minder dan 500 euro, maar bij 7 procent van deze mensen loopt het bedrag op tot meer dan 10.000 euro! Het onderzoek door Infact is gedaan onder duizenden mensen van 18 jaar en ouder.
Nepwebshops
Nepwebshops zijn de meest voorkomende vorm van internetoplichting in Nederland, aldus het onderzoek van Infact. Het principe van een nepwebshop is eigenlijk kipsimpel. Oplichters zetten een webshop op met producten als concertkaartjes of telefoons (kunnen ook andere producten zijn) en wanneer mensen bestellen en betallen, leveren ze gewoon niet. Dit wordt vaak een tijdje volgehouden om vervolgens de webshop te sluiten en weer door te gaan naar een nieuwe webshop.
Aangifte doen
Het blijkt dat minder dan de helft van alle slachtoffers uiteindelijk aangifte doen bij de politie. Dit heeft deels te maken met schaamte voor het feit dat ze er ingetuind zijn, maar het blijkt meer te zitten in het vertrouwen -of eigenlijk het gebrek eraan- dat mensen hebben op een goede afloop. Ergens is dat helemaal niet gek, want uit het onderzoek is naar voren gekomen dat met 65 procent van de aangiftes gewoon helemaal niks gedaan wordt.
Voorkomen
Hoe voorkom je internetoplichting of eigenlijk, hoe voorkom je dat je een slachtoffer wordt van internetoplichting. Het is altijd mogelijk dat je slachtoffer wordt van internetoplichting, maar het belangrijkste is dat je dat risico zo klein mogelijk maakt. In het geval van webshops zijn er veel stappen die je kan nemen, om te checken of een webshop te vertrouwen is:
- Zoek naar reviews/ervaringen met de betreffende webshop op Google
- Zijn de prijzen niet te mooi om waar te zijn? Zo ja, dan is het meestal ook te mooi om waar te zijn
- Staat de webshop vermeld op de sites van de keurmerken dat zij vermelden
Wil je aan de hand genomen worden in dit proces? Gebruik dan de Online Shopscan van consuWijzer.