Een onderzoeksteam uit Duitsland is onderzoek gaan doen naar hoe diamanten worden gevormd op aarde. Dit zou een belangrijke rol gespeeld kunnen hebben in de evolutie van leven op aarde, zo denken de onderzoekers.
Onderzoeker Dan Frost, een wetenschapper aan de Bayerisches Geoinstitut in Duitsland, heeft geprobeerd de situatie na te bootsen zoals het kilometers onder onze voeten ook is. Hier komt ontzetten hoge druk bij kijken. Bij het nabootsen van zulke natuurverschijnselen gebeuren er weleens rare dingen. Zo is Dan Frost er achter gekomen hoe hij diamanten kan maken met het gebruik van koolstofdioxide en pindakaas.
De druk dat nodig is om atomen van kristallen samen te persen is 280.000 hoger dan de druk dat wij in de buitenlucht ervaren. Deze druk komt voor op ongeveer 800 tot 900 kilometer onder de aardkorst. Daarnaast speelt de hitte op deze diepte een grote rol bij het vormen van deze kristallen.
Dan Frost denkt dat het belangrijkste ingrediënt om dit proces op gang te bregen ijzer is. De druk in de diepe aardlagen transformeert koolstofdioxide in ijzer-rijke mineralen. Deze mineralen zorgen er op hun beurt voor dat de zuurstof eruit wordt geperst waardoor de koolstof een diamant vormt.
Dit is hoe Frost erachter is gekomen hoe een diamant gemaakt kan worden uit het niets met gebruik van zijn persen.
Het betekend niet dat Dan Frost en zijn team met deze ontwikkeling een goudmijntje hebben gevonden. Het ‘groeien’ van diamanten duurt namelijk erg lang. Om bijvoorbeeld een diamant van 2 tot 3 millimeter dikte te maken zal het al enkele weken in de pers moeten blijven zitten. Frost is wel gewoon doorgegaan met experimenteren. Hij heeft zelfs op de Duitse televisie gedemonstreerd hoe hij een diamant maakte uit een koolstof-rijke pindakaas. “Er is een hoop waterstof vrijgekomen dat het experiment vernietigde, maar pas nadat het was omgezet naar een diamant”, aldus de onderzoeker.