De computer, een vrij recente uitvinding zou je denken, maar wist je dat men rond 140 voor Christus ook al een soort computer had? De computer uit de oudheid, genaamd “Het mechanisme van Antikythera”, was een uitermate geavanceerd systeem van tandwielen. Deze tandwielen waren met zo’n precisie gemaakt dat onderzoekers er in eerste instantie niet eens geloofden dat het mechanisme uit die tijd afkomstig was.
Het mechanisme werd in 1900 ontdekt door Griekse duikers op de bodem van de Egeïsche Zee in de buurt bij het wrak van een oud vrachtschip. Het mechanisme was na duizenden jaren in zee grotendeels vergaan, maar na onderzoek met behulp van geavanceerde röntgentechnologie zijn wetenschappers er toch in geslaagd een reconstructie van het mechanisme te maken. En wat ze ontdekten was wonderbaarlijk. De oude computer kon namelijk precies gecompliceerde astronomische verschijnselen, zoals een zonsverduistering voorspellen. Ook bevatte het apparaat een soort kalender die bijhield wanneer belangrijke culturele evenement, zoals de olympische spelen, plaats moesten vinden.
Ongelofelijk dat men meer dan 2000 jaar terug al over de kennis beschikte een apparaat zoals dit in elkaar te schroeven. Jammer genoeg ging een groot deel van deze kennis verloren in het begin van de middeleeuwen. Met dit in mijn achterhoofd vraag ik mij dan altijd af waar we nu geweest waren als soortgelijke technologische kennis nooit verloren was gegaan. Dit zullen wij helaas nooit weten, maar in ieder geval weten wij dankzij onze geavanceerde onderzoekstechnieken nu wel dat onze voorouders al over de benodigde kennis beschikten om een analoge computer te maken. Wat zullen we in de toekomst nog van onze voorouders leren? De tijd zal ons het leren.
Meer weten over Het mechanisme van Antikythera? Kijk dan hier.