Ben je het zat om elke keer een nieuwe telefoon te kopen omdat één onderdeel simpelweg te oud of te slecht is? Google gaat daar verandering in brengen met “Project Ara”, een initiatief dat voor modulaire telefoons gaat zorgen. Dat betekent dat je zelf je telefoon kan samenstellen met een soort van legoblokken, en dus zelf ook onderdelen kan vervangen. Wil je toch een betere camera? Koop een nieuwe camera module, en klik het op je mobiel vast. Wil je een razendsnelle telefoon maar maakt de camera je niks uit? Koop een snelle processor en bespaar op de camera module. Op die manier kan je dus zelf je smartphone bouwen, met weinig moeite en enorme voordelen. Volgens Google is dit de toekomst van Smartphones.
Developers zijn al hard bezig met modules en toepassingen voor Project Ara, en komen één keer per jaar samen voor een speciale developers conferentie. Dit jaar vindt de tweede editie plaats, en op dit moment is de Project Lead, Paul Eremenko, bezig met een presentatie. Er zijn nog veel vragen: Wanneer komt de eerste telefoon uit? Initieel was Google van plan Januari dit jaar de eerste Ara telefoon uit te brengen, voor slechts 50$ (die je zelf dus met modules kan uitbreiden). Hoe makkelijk wordt het wisselen van onderdelen, en hoe groot worden de telefoons? We vatten al het nieuws voor je samen.
Eremenko begon gelijk met goed nieuws: Het volgende prototype, Spiral 3, komt binnenkort uit voor ontwikkelaars. Er waren al eerdere prototypes, maar volgens Eremenko is de Spiral 3 even goed of zelfs beter dan de High-End smartphones van dit moment. Meerdere bedrijven (al werden geen namen genoemd) zijn ook begonnen met het produceren van modules, en voor de Spiral 3 zullen al 30 verschillende modules beschikbaar zijn. Binnenkort heb je dus geen Smartphone meer van één merk, maar kies je per module uit wat je wilt. De spiral 3 gaat een dag mee qua batterij, maar het handige is natuurlijk dat je twee batterij modules kan kopen en verwisselen. Een hoop van dat soort aanpassinkjes en updates maken de Spiral 3 een zeer goed voorproefje op de modulaire Smartphones die de consument straks in zijn hand gaat krijgen.
Voor de developers is er ook goed nieuws: De magneten die de modules bij elkaar houden zijn nu nog sterker en in het “skelet” verwerkt. Waarom dit belangrijk is? Ontwikkelaars hebben maar beperkte ruimte in hun modules, en elk stukje extra ruimte kan dus een groot verschil maken. De sterkere magneten zorgen ervoor dat je telefoon niet uit elkaar valt als je het laat vallen. Een korte demo liet zien dat de telefoon al helemaal functioneel is, en gewoon gebruikt kan worden in het dagelijkse leven. De eerste consumenten zullen in de komende maanden in aanraking komen met Project Ara: Google gaat in Puerto Rico (Amerika) de eerste tests doen.
Meer weten over Project Ara? Op de officiële website kan je alles vinden dat je wilt weten.