Ben je bang dat anderen op je computer inbreken? Amerikaanse wetenschappers hebben dan een oplossing voor je gevonden: Een slim toetsenbord dat herkent wie er typt, zichzelf schoon houdt, en zichzelf kan voeden met de energie die je opwekt als je typt. Klinkt dat geweldig of klinkt dat geweldig?
De wetenschappers achter het project vonden dat wachtwoorden niet meer genoeg zijn in dit tijdperk van cybercrime. Hackers kunnen met slimme trucjes wachtwoorden ontfutselen, en breken dan alsnog op je computer in. Zoals je in ons artikel van begin deze week kon lezen gebruiken veel mensen helaas simpele wachtwoorden, makkelijk te raden door inbrekers. Zou het niet handig zijn als de computer echt herkent wie er achter het toetsenbord zit, in plaats van alleen gebruik te maken van wachtwoorden? Zhong Lin Wang en zijn team hebben de ultieme oplossing uitgevonden.
Het idee klinkt heel simpel maar is erg lastig uit te voeren: Een toetsenbord dat typ-patronen kan herkennen, aan de hand van snelheid, pauzes en zelfs hoe hard je de toetsen indrukt. Probeert je moeder even snel wat op je computer te typen? Pech voor je moeder, want dit toetsenbord herkent onmiddellijk dat je moeder op een andere manier typt dan jijzelf. De onderzoekers lieten 104 mensen het woord “touch” vier keer typen, en sloegen de elektronische patronen op. De 4 woorden waren genoeg om een specifiek profiel te maken voor elke deelnemer, die vervolgens vrijwel zonder fouten gelijk door het toetsenbord werden herkend.
Een andere handige feature van het toetsenbord is dat het de energie die gegenereerd wordt tijdens het typen kan gebruiken om zichzelf op te laden, of een ander apparaat. Mensen hebben elektrostatische ladingen in elke vinger, dus alles wat we raken kan in principe geladen worden. Als onze vingers materiaal aanraken waarop een laagje elektroden is aangebracht, komt er stroom vrij. Door inductie kan die stroom gebruikt worden om bijvoorbeeld het toetsenbord op te laden. Het toetsenbord gebruikt niet de traditionele mechanische toetsen, maar de electrificatie die ontstaat als onze vingers het toetsenbord aanraken. Het speciale materiaal neemt elektronen van onze huid op, waardoor er een positieve lading ontstaat.
Alsof dat al niet slim genoeg is om het labeltje “smart” te dragen, heeft de uitvinding ook een speciale laag die elk soort viezigheid afstoot. Klinkt allemaal heel fancy, maar het bijzondere is dat het toetsenbord volgens de onderzoekers zeer betaalbaar is, en dat ze hele normale materialen gebruikt hebben. Helaas is het slimme toetsenbord puur ontwikkeld voor onderzoek, en zul je het de komende tijd nog niet in de winkel tegenkomen. Toch geeft het ons een goede kijk op wat we kunnen gaan verwachten, en klinken het als features die echt toegevoegde waarde bieden. Voorlopig nog maar even je moeder in de gaten houden..