Android bestaat alweer tien jaar, en is in korte tijd enorm populair geworden. Het begon allemaal als een simpel prototype, maar groeide uit tot een besturingssysteem dat op miljoenen telefoons draait, overal ter wereld. Iedereen kent Android, maar er zijn ook dingen die weinig mensen weten. We zetten 5 verrassende Android feiten op een rijtje.
1. Android is niet gemaakt door Google
Android is van Google, dat is duidelijk. Maar wist je dat dat niet altijd het geval is geweest? Android is geboren als besturingssysteem in 2003, gecreëerd door Rich Miner, Andy Rubin en Nick Sears. Vrijwel allemaal werkten ze voor T-Mobile, die dan ook als eersten een Android smartphone uitbrachten. Pas in 2005 kocht Google Android Inc. over. Waar de naam van Android vandaan komt? Het was de bijnaam van Andy Rubin tijdens de ontwikkeling van het besturingssysteem dat 10 jaar later op vrijwel elke telefoon zou draaien.
Leuk nieuwtje om op te kunnen lepelen als je nog eens belt met de klantenservice van T-Mobile, toch?
2. Critici wisten zeker dat Android zou falen
Android wordt als besturingssysteem nu overal geprezen, maar tien jaar geleden was dat heel anders. Critici waren zeer sceptisch, en dachten zeker te weten dat Android compleet zou falen. Microsoft en Blackberry waren marktleiders, en Apple leek de veelbelovende nieuwkomer te zijn. Dat kwam gedeeltelijk door een slechte lancering van de eerste Android telefoon, de G1: de telefoon moest een echte iPhone-killer worden, maar stelde op alle fronten teleur. De smartphone was dik, lelijk en liet het afweten als iPhone-killer.
3. De eerste Android telefoon leek op een BlackBerry
Veel Apple fans beweren dat Android een slappe kopie is van iOS en iPhones. Toch leek de eerste Android telefoon helemaal niet op een iPhone. Voordat de eerste iPhone werd aangekondigd waren er al verschillende Android prototypes, genaamd “Sooner”. Het eerste prototype had gewoon fysieke knoppen, en geen touch-screen. Toen Apple vervolgens de eerste iPhone uitbracht werd Google’s plan voor de eerste Android-telefoon compleet op de schop gegooid. Hebben de Apple-fans dan toch gelijk? Waarschijnlijk wel.
4.Android 3.0 is de enige versie die nooit op smartphones uitgekomen is
Android draait op enorm veel verschillen de apparaten. tv’s, tablets, smartphones, horloges, koelkasten, en zo kan je nog wel even door gaan. Toch is dat niet altijd het geval geweest. In 2010 kwam de originele iPad uit, destijds een enorme hype, waar elke developer een slaatje van mee wilde pikken. Er was alleen een klein probleempje: Android draaide destijds alleen p smartphones. Samsung gebruikte toch Android 2.3 op hun Galaxy Tab 7.0, maar het was duidelijk dat de software er niet voor bedoeld was.
Gelukkig kwam Google snel met een antwoord: Tijdens CES 2011 kondigde het bedrijf Android 3.0 Honeycomb aan, draaiende op de Motorola XOOM. Niemand kent waarschijnlijk die naam nog, maar toen werd de tablet gezien als het antwoord van Motorola op de iPad. Android 3.0 was helemaal opnieuw ontworpen voor de grotere schermen van tablets, maar was vanaf het begin gedoemd te falen: elk bedrijf was bezig met tablets, maar niemand maakte apps voor Android 3.0. Het eco-systeem van Android was toen nog niet universeel, dus apps ontwikkeld voor smartphones draaiden niet noodzakelijk ook op tablets.
Google leerde snel z’n lesje en bouwde vanaf toen Android-versies die werken op elk schermformaat. De virtuele navigatieknoppen die je in de nieuwste Android-versies ziet zijn een restant van Honeycomb, speciaal bedacht voor tablets.