Smartphones, wat een apparaten. Zo klein en licht en meer rekenkracht dan een gemiddelde computer van een paar jaar geleden. Het is een ideaal apparaat voor een samenleving die eigenlijk altijd bereikbaar wil zijn. Je kunt er bovendien alles mee en dat doen veel mensen ook.
Hierdoor staat er veel persoonlijke informatie op, informatie die persoonlijk is om een reden. We vertrouwen er bijna blind op dat de telefoon zichzelf wel goed genoeg beschermd tegen o.a. data diefstal. Er zijn echter altijd manieren om misbruik te maken van jouw geliefde smartphone. Hieronder staan een aantal mogelijkheden waar jij waarschijnlijk geen rekening mee houd.
Telefoon opladen in een gratis ‘oplaadstation’
De ingang voor je oplader fungeert natuurlijk niet alleen als oplader, er kunnen ook bestanden mee worden verstuurd en ontvangen. Dit is precies wat er kan gebeuren als je jouw smartphone oplaad bij een vreemd oplaadstation.
Het kan de beste gebeuren, het is overigens gratis. Maar opladen op vreemde plekken benodigd enige oplettendheid. De beste manier om dit soort dingen te voorkomen is jouw eigen lader meenemen en deze in een oud en vertrouwd stopcontact prikken in de muur.
De tilt sensor kan ‘voelen’ wat jij op je computer typt
Als je achter de computer zit kan het goed zijn dat je jouw smartphone naast jou neer legt op het bureau zodat je het gelijk kan zien als je wordt gebeld of een appje ontvangt. Het lijkt onschuldig, maar helaas.
Een groep onderzoekers van Georgia Institute of Technology hebben een experiment gedaan waarbij zij een smartphone hebben verandert in een spionage gereedschap. Zij konden via de smartphone elke letter zien die de eigenaar van de smartphone aan het typen was op de computer. Van wachtwoorden tot e-mails en Whatsapp berichten. Je zou denken dat zij hiervoor de camera of microfoon hebben gehackt om dit voor elkaar te krijgen, maar het is de accelerometer. Deze meter kan de meest minimale trillingen opvangen. Op basis van hoe sterk de trillingen zijn valt er dan te berekenen welke toets waar zit.
In praktijk was de techniek maar 80% accuraat, maar hoe beter de telefoons worden hoe hoger dit percentage vermoedelijk word. Daarnaast moet de telefoon in kwestie natuurlijk wel eerst een stukje spyware installeren.
Smartphones kunnen chips uitlezen door in de buurt te zijn
Dit is voornamelijk een gevaar voor contactloze betaalpassen, de chip in een dergelijke pas kan uitgelezen worden door een getweakte smartphone. Deze gegevens kan de dief opslaan op zijn telefoon om vervolgens vrolijk te shoppen.
Voor een diefstal als dit zal de dief wel erg dichtbij moeten komen. Bovendien is het limiet bij veel banken voor contactloos betalen nog vastgesteld op €25, hierdoor blijkt de schade op zijn minst beperkt.
Daarnaast kun je dit soort passen altijd beschermen met een speciale portemonnee, zoals de Big Skinny Wallet.
Zendmasten kunnen telefoons veranderen in afluisterapparatuur
Ralf-Philipp Weinmann van de Universiteit van Luxemburg kwam erachter dat hackers een telefoon kunnen hacken via zendmasten. Deze manier van hacken ontwijkt alle voorzorgsmaatregelen die jij hebt genomen om je telefoon zo veilig en schoon mogelijk te houden. Het is niet iets dat elke huis-tuin-en-keuken-hacker zomaar voor elkaar krijgt. Voor een dergelijke aanval is namelijk een speciale doos nodig die zich voordoet als een zendmast. Zo’n ‘netwerk’ kost naar schatting 4500 dollar om op te zetten. Als de telefoon eenmaal met dit netwerk verbonden is hebben de hackers vrije toegang tot de processor. De processor bestuurt op zijn beurt weer de microfoon en in sommige gevallen ook de camera.
Telefoons kunnen 3D beelden maken van de omgeving
Een onschuldig lijkende app genaamd PlaceRaider kan zelfs 3D beelden maken van de omgeving op basis van foto’s. Deze foto’s maakt de app overigens ook zelf en ongevraagd. Het is een stukje malware ontwikkeld en gemaakt door het Amerikaanse leger.
Alle foto’s die de app maakt worden op een centrale server opgeslagen waar het vervolgens als een 3D-model in elkaar word gezet. De malware kan zich koppelen aan andere apps die de camera gebruiken zoals bijvoorbeeld Instagram, het valt hier dus ook niet op als er om toestemming word gevraagd om de camera te gebruiken.
Al is de techniek van dit systeem toch wel vrij indrukwekkend, de vraag is hoeveel bruikbare foto’s er gemaakt zullen worden. Een smartphone zit over het algemeen het grootste gedeelte van de dag opgeborgen in een tas of broekzak.
Met al deze zorgwekkende bijkomstigheden van de smartphone vraag je jezelf toch af of het de zorgen wel waard is.