Er is mogelijk een veiliger alternatief voor X-ray onderweg om door ondoorzichtbare lagen te kijken zoals verf en menselijke huid. De nieuwe manier zal normale lichtstralen gaan gebruiken.
Het probleem met het gebruik van normaal licht is dat de lichtstraal uiteen spat of word geabsorbeerd door de laag dat het probeert te penetreren. Dat probleem lijkt opgelost te zijn door een groep wetenschappers, zij hebben namelijk een manier gevonden om de lichtstraal weer opnieuw op te bouwen na het passeren van een laag, waardoor er een bruikbare straal licht aan de andere kant van de laag ontstaat.
Universiteit van Twente
In 2007 is het balletje hiervoor aan het rollen geraakt op de Universiteit van Twente. Alard Mosk en een student Ivo Vellekoop waren begonnen aan een experiment om licht door een solide object te schijnen, in dit geval een glasplaat dat wit geverfd was. Het resultaat was onverwacht, zij hadden verwacht niet meer dan een vervaagde lichtvlek te zien, maar hun eerste poging was gelijk succesvol en toonde een scherpe lichtpunt.
In de tussentijd is de techniek ver gekomen, het wordt nog steeds alleen in laboratoria gebruikt, maar het kan steeds breder worden toegepast. Zo is het inmiddels al gelukt om door muizen oren heen te kunnen met het licht. Er word uiteraard aan gewerkt om nog veel dieper te kunnen, wat op zijn beurt weer nieuwe uitdaging met zich mee brengt.
Mocht de techniek nog zo ver komen, dan zijn de mogelijke toepassingen eindeloos, zo zouden biopsies overbodig kunnen worden in veel gevallen en kan et zelfs gebruikt worden om tumoren te bestrijden die niet op een andere manier behandelt kunnen worden.
Veiliger
Naast dat deze oplossing veiliger zou zijn dan X-rays en Ultrasone trillingen zouden ook de beelden die het oplevert een stuk scherper zijn. Dit komt deels doordat normaal licht een betere resolutie heeft. Maar het heeft ook te maken dat optische golflengtes een sterkere wisselwerking hebben met organische moleculen waardoor het gereflecteerde licht informatie draagt over het lichaam zoals bloedsuiker en zuurstof level in het bloed en afwijkingen op cel-niveau.
Astronomie
De techniek van het licht weer samenvoegen is al eerder gebruikt in de astronomie, zij gebruiken de techniek om het verstoorde licht dat van een ster of planeet afkomt te corrigeren. Het algoritme achter deze techniek berekend hoe de atmosfeer het licht van bijvoorbeeld een ster aanpast en filtert dit aan de hand daarvan uit, waardoor alleen het gewenste licht overblijft.