Er bestaan talloze mythes rondom het opladen van smartphones. De één roept dat je nooit je telefoon mag gebruiken terwijl hij aan het opladen is, terwijl de ander beweert dat je de telefoon pas moet opladen als de batterij helemaal leeg is. Het is waar dat verschillende tips en tricks de batterij van je telefoon kunnen beschermen, maar te vaak zijn de zogenaamde tips gewoon klinkklare onzin. De batterijen van telefoons zijn slimmer geworden, en gaan langer mee. Toch blijven veel mythes bestaan, wat zonde is. Wij zetten vier mythes op een rijtje.
Mythe 1: het gebruik van neppe opladers maakt je batterij kapot
Dit is een mythe die je vaak hoort: “gebruik alleen de peperdure officiele opladers voor je telefoon, en koop nooit een oplader van een ander merk. Dat maakt namelijk je telefoon kapot.” In de meeste gevallen is dit niet waar. Opladers van andere merken zijn misschien niet optimaal, maar werken gewoon goed samen met je telefoon. In het ergste geval laadt je telefoon iets trager op. Probeer echter wel opladers te kopen van bekende telefoon-accesoires merken, zoals bijvoorbeeld Belkin. Vermijdt namaakopladers, die verkocht worden als officiële opladers. Die zullen nog steeds je batterij niet kapot maken, maar werken vaak amper of gewoon niet. Ben je benieuwd hoeveel verschil opladers kunnen maken? Lifehacker vergeleek officiële en onofficiële opladers met elkaar, en het resultaat is verrassend.
Mythe 2: gebruik nooit een telefoon terwijl hij opgeladen wordt
Het enge aan deze mythe is dat hij niet zomaar uit het niks ontstaan is: een Chinese vrouw genaamd Ma Ailun gebruikte in 2013 haar iPhone 4 terwijl ze de smartphone aan het opladen was, waarop de telefoon ontplofte. Ook zijn er verschillende berichten verschenen over gebruikers die geëlektrocuteerd werden. Is dit een reden om bang te worden? Nee, zeker niet. Dit soort gevallen zijn zeer zeldzame uitzonderingen, die vaak verklaart kunnen worden. Ma Ailun gebruikte bijvoorbeeld een hele slechte namaak-oplader, wat de ontploffing veroorzaakte. Zolang je (zoals we bij mythe 1 uitlegden) gewoon goede opladers gebruikt kan er niks gebeuren. Laat echter wel je telefoon even afkoelen als het heel heet wordt.
Mythe 3: de hele nacht je telefoon opladen maakt je batterij kapot
Dit is een goed voorbeeld van een mythe die tien jaar terug waar was, maar nu niet meer. Smartphones en batterijen zijn in de afgelopen jaren veel slimmer en efficiënter geworden. Als je batterij helemaal opgeladen is, stopt je telefoon met het opladen. De batterij is dan dus niet meer helemaal in gebruik. Toch is het verstandig om je telefoon altijd tussen de 40% en 80% opgeladen te houden, al is het effect minimaal.
Mythe 4: je hoeft je telefoon nooit uit te zetten
Je telefoon mag dan erg slim en modern zijn, maar het heeft nog steeds zo nu een frisse start nodig. Vooral Android telefoons hebben soms last van apps of processen die je batterij leegslurpen, wat alleen opgelost kan worden door je telefoon even uit en aan te zetten. Of het ook echt slecht voor je batterij is om je telefoon nooit uit te zetten is nog onduidelijk. Het logische antwoord lijkt ja te zijn, maar er is nog niet echt onderzoek dat het ook kan onderbouwen. Wel heeft een Apple Genius beweerd dat je batterij beter in shape blijft als je je telefoon soms uitzet. Laten we daar dan maar vanuit gaan tot er meer bewijs is!
Meer weten over batterijen en het aan laten staan van apparaten? Lees “Je computer ´s nachts uitzetten: do or don’t?” of “Telefoon ‘s nachts opladen, do or don’t?“