Op de ochtend van 20 maart is het weer zover, dan zal er een zonsverduistering voorkomen. Deze zonsverduistering zal merkbaar zijn tussen Turkije en Groenland.
Waar het verschijnsel vroeger iets was waar liefhebbers van de astronomie naar uit keken, is het tegenwoordig een verschijnsel wat een steeds grotere impact heeft op de economie en het elektriciteitsnetwerk. Vandaag de dag wordt namelijk 3 procent van het Europese energienetwerk voorzien door zonne-energie en zonder zon, geen stroom. Dit probleem zal in de toekomst steeds groter worden, maar ook nu moet er voor gezorgd worden dat de energie die nu niet door de zon zal worden geleverd elders word opgewekt.
Het gaat namelijk om een totaal van 35.000 megawattuur aan stroom verdeeld over 2 uur. Om dit te vergelijken, een gemiddelde kolencentrale levert zo’n 600 tot 1000 megawattuur stroom.
Het Europees netwerk van transmissiesysteembeheerders voor elektriciteit noemt de gebeurtenis “een ware test voor het Europese elektriciteitsnetwerk”.
“Het zal een kettingreactie geven,” vertelde ENTSO-E woordvoerder Claire Camus tegen de Financial Times. “Het is zeker nog een uitdaging voor de controlekamers.”
Gelukkig hebben we ons kunnen voorbereiden op de komende zonsverduistering aangezien dit soort dingen al ver van te voren te voorspellen zijn. Aangezien zonne-energie nog steeds groeiend is in de energiemarkt zal de uitdaging om te anticiperen op dergelijke verschijnselen echter steeds groter worden.
In Nederland zullen wij geen volledige zonsverduistering te zien krijgen. Het begint 20 maart om ongeveer half 10 s’ochtend en het kan duren tot uiterlijk 10 voor 12.