Een team van de Universiteit van Californië – Berkeley heeft een 3D geprint gebouw van cement onthuld onder de naam ‘Bloom Pavilion’. Dit is het eerste geprinte gebouw waarbij gebruik is gemaakt van droog poeder cement.
Afmetingen
Het geheel is 2.7 meter hoog, 3.6 meter breed en ook 3.6 meter diep. Het gebouw is opgebouwd uit blokken die gemaakt zijn van droog cement en bestaat niet uit één geheel, gezien de omvang zou daar een gigantische printer voor nodig zijn.
Er kunnen daarom wel vraagtekens gezet worden bij hoe stevig een dergelijk gebouw is aangezien het dan nog in elkaar gezet moet worden, maar dit is bij een op traditionele manier gebouwd huis ook zo.
Het gebouw zal na uitgebreid getoond te zijn op de universiteit naar de sponsor in Thailand vliegen, waarna het op verschillende plekken over de wereld getoond zal gaan worden.
De eerste
Het is niet het eerste gebouw dat uit een printer komt, een Chinees bedrijf heeft eerder onder andere het hoogste 3D geprinte gebouw gemaakt. Maar dit en andere projecten waarbij gebouwen geprint zijn maken allemaal gebruik van nat cement dat uit het mondstuk komt.
Oplossing
De manier van bouwen is erg goedkoop, sterk, snel en de mogelijkheden zijn eindeloos. Dit zou een goede oplossing kunnen zijn bij woningtekorten of het verbeteren van de levensstandaarden in derde wereld landen.