Hoeveel weet jij eigenlijk over de ruimte? We zetten vijf interessante feiten over ons zonnestelsel op een rijtje.
1. De zon is onze ster
Dat de zon onze enige ster is leren we al vanaf de basisschool. Ook weten we dat de aarde rond de zon draait en dit doet in een tijd van 365 en een halve dag. Maar wat minder mensen weten is dat de zon net als alle andere sterren ook een tijd moet sterven(doven) als alle brandstof op is. Maar wordt maar niet bang, we hebben nog wel 7 miljard jaar om te genieten van de zon. De zon heeft een diameter van 1.391.684 km en is 149.600.000 km van ons verwijderd. Door deze relatief kleine afstand duurt het voor licht 8 minuten om het aardoppervlak te bereiken. We kijken dus in het verleden; volg je me nog?
2. Negen planeten in ons zonnestelsel
Er zijn in totaal 9 planeten die bij ons zonnestelsel horen. Even allemaal op een rijtje vanaf de zon: Mercurius, Venus, Aarde(wij), Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus en Pluto. De kleinste planeet is Pluto en de grootste Jupiter. Bijna elke planeet heeft wel zijn manen. De aarde heeft er maar 1 maar een planeet als Jupiter heeft er wel 67. Over manen gesproken, weet je al wat de 5 vreemde dingen zijn die we op de maan hebben achtergelaten?
Lees ook: 5 vreemde dingen die we op de maan hebben achtergelaten
3. Jupiter, onze redder
Jupiter is de grootste planeet in ons zonnestelsel. Hij heeft een diameter van 142984 km en is ‘maar’ 660 miljoen km van ons verwijderd. Door zijn grote oppervlak heeft Jupiter een erg grote aantrekkingskracht. Een meteoroïde die op weg is naar de aarde wordt door de aantrekkingskracht van Jupiter afgebogen.Als je het op die manier bekijkt is Jupiter onze held!
4. Neptunus, de blauwe planeet
De achtste planeet in ons zonnestelsel is Neptunus. Persoonlijk vindt ik het de mooiste planeet, dit door de lichtblauwe kleur. Dit komt voornamelijk door de wolken die aanwezig zijn op Neptunus. Dat wordt veroorzaakt door de stoffen die op Neptunus, waterstof, helium, methaan en sporen van water, erg koud zijn. De gemiddelde temperatuur op Neptunus is ongeveer -220°C, erg koud dus. Deze lage temperatuur komt door de grote afstand tussen de zon en Neptunus. Deze afstand bedraagt ongeveer 4,5miljard km, er komt dus niet erg veel warmte van de zon naar de planeet.
Naast de koele blauwe kleur is er ook een vlek op de planeet, de Grote donkere Vlek. Deze vlek is een gigantische storm die over het oppervlak raast met een snelheid tussen de 1500 en 2000km per uur. Nergens in het gehele zonnestelsel stormt het zo hard.
5. Leven op Mars
Over het leven op Mars wordt er tegenwoordig erg hard gediscussieerd door wetenschappers. Volgens hen is het mogelijk om te leven op Mars, maar makkelijk zal het niet zijn. Mars is wel de enige planeet in ons zonnestelsel met een zwaartekracht die ongeveer gelijk is aan die van op de Aarde. Ook heerst er een temperatuur op Mars waarmee we kunnen leven, wel met bescherming tegen de elementen. In 2000 werd er zelfs water gevonden op Mars. Er waren foto’s gemaakt door NASA waarin een geultje met stromend water te zien was. Of dit geultje door water gevormd was is niet bekend, het zou net zo goed door droog ijs of lavastromen gevormd kunnen worden. In 2008 is er een monster genomen van het water en is er bevestigd dat er echt water op de planeet is. We zouden wel kunnen wonen op de planeet, maar alleen onder het oppervlak. Op het oppervlak is er namelijk veel schadelijke kosmische straling.