De winter is weer zo goed als voorbij en mensen plannen massaal hun zomervakantie. Zon, zee, strand en genieten van de rust. Maar daarvoor is de kans wel groot dat je moet geloven aan reizen met het vliegtuig en de daarbij horende apart smakende maaltijden aan boord.
Dat maaltijden aan boord van een vliegtuig apart smaken weten we allemaal wel, dat het door de hoogte komt wellicht ook, maar wat is nou precies de reden dat het anders smaakt?
Luchtvochtigheid
De eerste dingen die je kwijt raakt op grote hoogte zijn je reuk en je gevoel voor smaak, beide zijn essentieel voor de uiteindelijke smaakbeleving. Daarnaast spelen ook factoren als droge lucht, lage luchtdruk en omgevingsgeluid een rol, aldus Charles Spence, professor experimentele psychologie aan de Oxford Universiteit. De luchtvochtigheid ver boven de wolken is bijvoorbeeld maar 12%, wat nog droger is dan de meeste woestijnen. De combinatie van dit en lage luchtdruk zorgt ervoor dat vermogen om zout en zoet te proeven met 30% daalt, volgens Duits onderzoek. Uit ditzelfde onderzoek dat in 2010 is gehouden bleek dat het proeven van zure, bittere en pittige smaken eigenlijk niet aangetast wordt onder druk of bij een lage luchtvochtigheidsgraad.
Neus
Waar veel mensen zich in vergissen is hoeveel invloed de neus, of specifiek het reukvermogen heeft op de smaakbeleving. Daarom speelt dit ook zeker een rol bij dit onderwerp. Aangezien de lucht in een vliegtuig zo droog is, zit er bijna geen slijm in onze neus en dat is nou net wat we nodig hebben om dingen te kunnen ruiken.
Vliegmaatschappijen
Het ligt dus niet per se bij de vliegmaatschappij als de maaltijd aan boord proeft als een stuk karton, maar voornamelijk door de factoren van de omgeving die jou smaakbepaling in een houdgreep heeft. Dit betekend niet dat de vliegmaatschappijen zich hierbij neerleggen, het gaat natuurlijk uiteindelijk om de totaalervaring van een vlucht.
Ze proberen met extra kruiden en zout de maaltijden alsnog op een niveau te krijgen dat ze gewaardeerd kunnen worden in een vliegtuig. Het is een lastige taak om precies de juiste hoeveelheden te vinden om het zo dicht mogelijk in de buurt te krijgen van een maaltijd op de grond.
Voor komende zomer kan je wellicht de vliegtuig maaltijd iets beter waarderen met dit in jouw achterhoofd waardoor je weer volledig kan wegdromen bij je vakantiebestemming.