Als muziekproducent heb je veel keuzes om te maken. Welke geluiden gebruik je voor je drum? Welke effecten moeten op welk spoor? Maar 1 van de belangrijkste keuzes die je moet maken, is je keuze voor een Digital Audio Workstation(DAW). Er zijn veel verschillende DAW’s op de markt en deze programma’s zijn erg prijzig, dus een goede keuze maken is belangrijk. Aangezien ik persoonlijke ervaring heb met de DAW’s: Logic pro X, Ableton Live 9 en Cubase 5, zal ik mij de komende weken richten op de goede en slechte functies van deze drie programma’s. Deze week ga ik mij richten op Ableton Live 9.
Ableton Live 9
Ableton Live 9 is de nieuwste versie van de populaire DAW. Naast dat het programma erg geschikt is voor het maken van alle soorten EDM, wordt het ook vaak door beroemde DJ’s gebruikt tijdens Live sets.
Voordelen van Ableton Live 9 vind ik:
- Ableton Live 9 bevat een hele hoop goede effecten. Je hebt eigenlijk niet eens externe plug-ins nodig om een professioneel klinkend nummer te maken. De plug-ins hebben een zeer simplistisch design en leveren een hoge kwaliteit geluid.
- Goede meegeleverde samples. Voor het produceren van een lekkere Dance track zijn samples goede samples uiterst belangrijk. Een mooi vol drumgeluid is wat de professionals onderscheid van de amateurs. Ableton Live 9 levert een heleboel van deze samples.
- De quantization algoritmes. Om een nummer mooi strak te laten klinken moet je een nummer quantiseren. Dit houd in dat je de Wave file opent en de geluidspieken synchroniseert met de tijdscode die het programma weergeeft. Dit werkt heel simpel, intuïtief en krachtig in Ableton live 9.
Nadelen van Ableton Live 9 vind ik:
- De time-line. In programma’s als Logic pro X en Cubase 5 kun je makkelijk en intuïtief je track opbouwen in chronologische volgorde. Ableton Live 9 zijn time-line is echter iets minder intuïtief en op bepaalde punten zelfs wat over gecompliceerd. Zo kun je niet door dubbel te klikken zelf een midi bestand aanmaken, maar moet je op de record knop drukken om een midi file te maken die je vervolgens op lengte moet slepen.
- Er zit geen pitch correctie (autotune) plug-in standaard bij Ableton Live 9. Dit is vooral een nadeel voor als je zang wilt opnemen bij je nummer, want hoe goed je zanger ook is, pitch correctie zorgt toch voor dat kleine beetje meer zuiverheid van je zangspoor.
Wanneer raad ik het gebruikt van Ableton Live 9 aan:
Als veelvoudig gebruiker van Ableton Live 9 zou ik het bovenal aanraden als je een vorm van Dance muziek wilt maken. Het programma is namelijk gemaakt voor dit soort muziek en de effecten en functies zijn er perfect op afgesteld. Ook zitten er veel goede synthesizers ingebouwd die geschikt zijn voor muziek van uiteenlopende Dance genres. Zo kan je er perfect House mee maken, maar ook de pompende bas van een Drum and Bass nummer is niet te veel gevraagd voor deze synths.
Benieuwd naar andere DAW’s? Volgende week ga ik het uitgebreid hebben over Cubase 5. Je kan via deze link het vorige deel van deze serie lezen, over Logic Pro X.