Londen heeft al aardig wat hoge gebouwen die zorgen dat er op sommige plekken nog maar weinig zonlicht de grond bereikt. Aangezien er in ieder geval nog 250 op de planning staan is het een punt van aandacht voor de ontwikkelaars.
Zonlicht
Momenteel staan er al zo’n 50 wolkenkrabbers in Londen en die nemen een hele hoop zonlicht op. Het idee dat er nog meer van dit soort gebouwen bij komen is niet echt aantrekkelijk voor mensen die de zon nog weleens willen voelen. Aangezien de gebouwen en hoe dan ook zullen komen kwam architectenbureau NBBJ met een goed plan om de donkere koude schaduwen van hoge gebouwen te vervangen door licht en warme. Zij willen dit doen door een extra gebouw naast te maken die het zonlicht weer terugkaatsen naar de plekken die het nodig hebben.
Het licht wordt op een dusdanige manier naar beneden gekaatst dat het niet zal branden maar gewoon warm aan zal voelen, er is dus geen gevaar voor smeltende objecten. Dit concept is elders in Europa al eens eerder gebruikt.
Specifiek
Ieder design voor een gebouw als deze is verschillend, de plaats en het klimaat spelen namelijk een grote rol. Er moet namelijk gezorgd worden dat er de hele dag, zolang de zon schijnt, licht wordt gekaatst naar de donkere plekken. Hier moet dus onder andere rekening gehouden worden met de hoek waarop het gebouw wordt neergezet tegenover waar de zon opkomt en ondergaat.
Daarnaast is het belangrijk dat een design zoals deze er nu ligt voor Londen niet exact wordt overgenomen voor bijvoorbeeld een wolkenkrabber in Dubai. Aangezien het daar vele malen warmer is zal het effect waarschijnlijk zijn dat er daadwerkelijk objecten zullen smelten op de plaats waar het licht op de grond komt. Hier zou gezorgd moeten worden dat er in de zomer juist minder licht wordt weerkaatst.