Het klimaat verandert en op sommige plaatsen wordt het alsmaar warmer, zo ook in Melbourne, Australië. Daarom heeft de Universiteit van Melbourne een lijst opgezet voor groentes die gevaar lopen bij het nog verder stijgende kwik.
Smaakverandering
De smaakverandering komt dus niet zoals in een vliegtuig door drukverschil, maar door hoe de groentes groeien groeien in verhoogde temperaturen.
Australië
De lijst die de Universiteit van Melbourne heeft gemaakt is dan wel op Australië gebaseerd, maar het probleem kan zich op meer plekken voor doen. Australië haalt 93% van hun voedsel uit eigen land, mocht het dus een stuk warmer worden in het land zouden zij met een groot voedsel tekort gaan kampen. Dit tekort zal net als klimaatverandering niet van de ene op de andere dag drastisch toeslaan, maar de kans bestaat dat er over 50 jaar bepaalde soorten groenten en fruit niet meer zo breed te verbouwen zijn als dat dat nu het geval is.
Vochtig
De groentes die het meeste getroffen zullen worden in gebieden waar het droog en warm is zijn bieten en wortels. Deze zullen in de loop van de jaren langzaamaan minder kleur en smaak krijgen en ook zal de textuur van de groentes aangetast worden. In gebieden waar het naast warm ook vochtig is zullen aardappelen het minder goed met een sterk verhoogde kans op ziektes.
Vlees
Niet alleen groente is gevoelig voor temperatuur stijgingen, ook vlees is niet immuun voor deze veranderingen. Dieren zoals kippen en koeien raken gestrest van verhoogde temperaturen net als mensen, maar wij hebben dan nog airconditioning die ons kan redden. Stress bij dieren kan zorgen voor verminderde groei en daarbij dus minder vlees, ook zorgt het voor taaier vlees.
Een ander groot nadeel is dat door extremer weer veel oogsten kunnen mislukken waardoor de voedselprijzen wereldwijd stijgen. Zo goed als alle voedselprijzen zullen dan stijgen aangezien het ene gewas weer nodig is voor bijvoorbeeld het voeren van dieren enzovoort.