Het bedrijf Deepmind, begin dit jaar overgenomen door Google, ontwikkelt een zelflerende computer die op eenzelfde manier leert als dat het menselijke brein dat doet.
De computer zal een combinatie scheppen tussen de rekenkracht die een computer biedt en de manier waarop het menselijke brein leert, namelijk door neurale netwerken. Neurale netwerken in computer bestaan al een tijdje. Er wordt echter weer nieuw licht op geschenen nu steeds krachtigere computers de techniek gebruiken. Het idee erachter is het denkwerk van de computer te verdelen onder een netwerk van nagemaakte “neuronen”. Dit zullen simpele deeltjes in de computer zijn die input verwerken en doorspelen. Deze netwerken zijn goed in het leren van stukken data en deze op de juiste manier categoriseren.
Een voorbeeld van het gebruik van deze techniek is bijvoorbeeld de gezichtsherkennende software van Facebook. Hier is een netwerk getraind op het herkennen van gezichten op een manier dat in de buurt komt van hoe mensen dit doen.
Zelflerende computer
De zelflerende computer die Deepmind ontwikkelt draagt de naam ‘Neural Turing Machine’, vernoemd naar Alan Turing. Het hypothetische berekeningsmodel, de ‘Turingmachine’ van de Britse wiskundige heeft model gestaan voor de ontwikkeling van de eerste computer.
Kunstmatige intelligentie
Er worden de laatste tijd veel vraagtekens geplaatst bij kunstmatige intelligentie. Een hele groep wetenschappers en prominenten uit de wereld van de technologie hebben zich er al over uitgesproken. Zo heeft de topman van Tesla laatst de uitspraak gedaan dat kunstmatige intelligentie weleens de grootste bedreiging kan zijn voor ons menselijke bestaan.
Momenteel is Deepmind bezig met een experiment waarbij de Neural Turing Machine simpele code kan uitvoeren zonder eerst een bepaalde programmeertaal te leren. De computer zal zich bij dit experiment dus zelf programmeren.