Deze week bij planeet onder de loep gaan we het hebben over de tweede planeet in ons zonnestelsel: Venus. Venus is genoemd naar de Romeinse godin van de liefde, Venus. Venus wordt ook wel morgenster of avondster genoemd omdat zij een half uur tot 4 uur voor zonsopkomst of na zonsondergang te zien is vanaf de aarde. Haar mooi gekleurde wolken overdekken het helse oppervlak onder hen. Wat heeft Venus nog meer te verbergen?
Algemene gegevens
Venus heeft een diameter van ongeveer 12.000 kilometer. Omdat de diameter ongeveer gelijk is aan die van de aarde wordt Venus een terrestrische of aardse planeet genoemd. Ook is de valversnelling van de planeet niet erg verschillend van die van de aarde, zo’n 8,87 m/s². Het grote verschil met de aarde ia het verschil in dag en nacht, een dag op Venus duurt namelijk ongeveer 243 aardse dagen.
Lees ook: Planeet onder de loep: Mercurius.
Baan en rotatie
Venus is de tweede planeet, gezien vanaf de zon. De gemiddelde afstand vanaf de zon is een kleine 108 miljoen kilometer. Gemiddeld omdat de planeet zich in een ei-vormige baan om de zon beweegt. De afstand tot de zon is dus nooit constant. Door die ei-vormige baan is Venus de planeet die het dichts bij de Aarde kan komen. Het punt waar de planeet precies tussen de Aarde en de Zon in staat heet de benedenconjunctie, op dat punt is de afstand tussen de planeet en de Aarde het kleinst: 41 miljoen kilometer. Dit punt bereikt de planeet elke 584 aardse dagen. Een jaar op Venus duurt ongeveer 225 aardse dagen en een dag duurt er 243 aardse dagen. De planeet heeft de traagste asrotatie in ons gehele zonnestelsel.
Oppervlak en samenstelling
Venus heeft net als de andere terrestrische planeten een steenachtig oppervlak. Het bergachtige oppervlak heeft niet veel inslagkraters in vergelijking met die van Mercurius. De dikke atmosfeer van de planeet zorgt ervoor dat de meteoren al uit elkaar vallen voordat ze het oppervlak kunnen raken. De atmosfeer bestaat voor het grootste deel uit zwavelzuurdruppels. Een meteoor die een inslag op Venus zou kunnen veroorzaken zou eerst door de zure atmosfeer zwakker worden en zou in stukken opbreken bij inslag. Dit zou mede komen door de vrij hoge temperatuur die op de planeet heerst, ongeveer 461ºC. Je zou dus kunnen zeggen dat de planeet een eigen schild tegen inkomend gevaar vanuit de ruimte heeft.
Naast het steenachtige oppervlak is er op de planeet in grote mate CO2 aanwezig, zo’n 96%. Verder is er ongeveer 3% aan Stikstof te vinden. Er is ook waterdamp aangetroffen op de planeet. Alleen is dit in een dermate kleine hoeveelheid dat men dit kan verwaarlozen, om exact te zijn een kleine 0,002%.