Als we denken aan alle technologie die de toekomst met zich mee zal brengen vergeten we vaak één element, geluid. In de wereld van geluid worden constant nog sprongen gemaakt waardoor het zeker één van de bouwblokken kan zijn voor de technologie van morgen.
Afgelopen week hebben wij al laten zien dat het tegenwoordig mogelijk is om je voedsel te koelen met een hele hoop geluid. Naast deze koelkast, de geluidsblusser en trekstraal zijn er nog meer mogelijkheden met geluid waar je niet zomaar aan zou denken. Deze keer behandelen we de mogelijkheid om te lassen met geluid.
Ultrasoon
Ultrasone golven worden al gebruikt om plastic samen te voegen sinds 1960. Het werkt door twee thermoplast materialen over elkaar heen te leggen. Thermoplast is een kunststof soort dat zacht wordt bij hogere temperaturen, in tegenstelling tot thermoharders. Ultrasone golven zorgen er vervolgens voor dat de moleculen van de stof vibreert. Deze moleculen veroorzaken wrijving en dus ook warmte, wat resulteert in het samensmelten van het thermoplast.
Het voordeel van deze manier van werken is dat de lasnaad erg sterk en gelijkmatig is. Dat is ook de reden dat de techniek nu nog steeds veel gebruikt word in de verschillende industrieën. Zoals veel technieken kwam de uitvinding per ongeluk. De bedenker van deze techniek, Robert Soloff was namelijk aan het werk aan een ultrasone afdichtingstechniek. Tijdens zijn experimenten raakte Robert per ongeluk een plakbandhouder met het object dat de ultrasone trillingen bracht, waardoor het begon te smelten.
Tegenwoordig wordt de gepatenteerde werkwijze gebruikt in alles waar plastic samengesmolten moet worden, van luiers tot aan auto’s.
Kleding
Recentelijk is de Amerikaanse marine begonnen met experimenteren met deze techniek voor het gebruik op hun uniforms. Wat zij er precies mee willen doen is niet bekend, maar vooralsnog blijft dit experimenteel. Er zijn kledingmakers, waaronder Northface die al langer gebruik maken van deze techniek voor het waterdicht maken van kleding. Het is een mooie techniek, maar het is wel vele malen duurder dan het ouderwetse naaiwerkje.