Sommige websites gebruiken we zo vaak dat ze in werkwoorden zijn veranderd:”Google jij even wie gewonnen heeft?” Dankzij het internet en de gadgets die elke dag ons leven ietsje makkelijker maken zijn er honderden nieuwe woorden en gezegdes ontstaan, zonder dat we het vaak doorhebben. Toch had onze tech-vocabulaire er heel anders uit kunnen zien, want veel beroemde gadgets en websites hadden bijna een hele andere naam. We zetten vijf leuke voorbeelden op een rijtje.
Twitter of Twttr?
just setting up my twttr
— Jack (@jack) March 21, 2006
Jack Dorsey, oprichter van Twitter, was voor zijn service op zoek naar een naam die uit zou drukken hoe het klinkt als je telefoon trilt, als je een nieuwe tweet ontvangt. Twitch kwam volgens hem daar het dichtst bij in de buurt, dus één van zijn werknemers ging op zoek naar een woord dat op Twitch leek. Hij kwam na lang zoeken Twitter tegen, het geluid dat vogels maken. Twitter’s hele ding is natuurlijk dat je berichten heel kort zijn, dus Jack Dorsey korte Twitter af tot “Twttr”. Als je dat leest zul je meteen begrijpen waarom dat uiteindelijk niet de officiële naam is geworden, en waarom er toch voor Twitter gekozen werd.
Apple Macintosh
In de biografie van Steve Jobs werd onthuld dat Jobs eigenlijk wilde dat de Macintosh heel anders zou heten: The Bicycle. Hij was gefascineerd door fietsen nadat hij een artikel in de Scientific American had gelezen, over de efficientie van fietsen. De lijn naar computers was dan ook snel getrokken, en hij noemde de Macintosh “een fiets voor je gedachten”. Helaas dacht Jef Raskin, lid van Apple’s Mac team, er anders over. Hij had de nieuwe computer vernoemd naar zijn favoriete soort appel, de macintosh. Steve Jobs probeerde tevergeefs de naam te veranderen terwijl Raskin niet aanwezig was, maar het Mac team bleef volhouden.
Lees ook: 6 dingen die je waarschijnlijk niet wist over Apple
Google of Backrub?
De oprichter van Google, Larry Page en Sergey Brin, ontmoetten elkaar op een merkwaardige manier: Larry Page wilde gaan studeren aan Stanford University, en Sergey was als oudere leerling aangewezen om hem te begeleiden. Ze werden al snel vrienden, en begonnen aan de zoekmachine te werken die miljoenen mensen nu per dag gebruiken. De eerste versies van Google draaiden op de servers van de universiteit in 1996, maar niemand kon “Google jij dit even?” vragen. De service heette namelijk “Backrub”, omdat het backlinks controleerde om te bepalen of een site relevant en belangrijk is. Een jaar later veranderden ze de naam naar Google, om de groeiende hoeveelheid informatie op het internet te reflecteren. Googol betekent namelijk dat het getal 1 wordt gevolgd door honderd nullen.
Amazon
Amazon is één van de grootste online winkels die er bestaan, en vrijwel iedereen heeft dan ook wel eens iets via Amazon besteld. Oprichter Jeff Bezos had echter origineel een hele andere naam voor zijn winkel in gedachten: “Cadabra”, afgeleidt van abacadabra. Zijn advocaat verstond de naam echter verkeerd, en dacht dat Bezos het over een kadaver had. Om verdere lugubere misverstanden te voorkomen veranderde Bezos snel de naam naar Amazon. Hij koos voor de naam van de Zuid-Amerikaanse rivier om twee redenen: om het grootste aantal boeken dat hij zou verkopen te reflecteren, en om simpelweg bovenaan de zoekresultaten te komen. Veel zoekmachines sorteerden namelijk destijds de resultaten op alfabetische volgorde.
Yahoo
Yahoo is misschien niet zo groot de website ooit was, maar de nieuws-site wordt nog elke dag door miljoenen gebruikers bezocht, om het laatste nieuws op het internet te lezen. Je kan het dus zien als een soort van gids voor het internet, en dan zit je nog geeneens zo ver van de originele naam van Yahoo af. Jerry Yang en David Filo, oprichters van de website, noemden Yahoo oorspronkelijk namelijk “Jerry’s and David’s guide to the World Wide Web”. Yahoo leek namelijk erg op Google qua functionaliteiten, en functioneerde als een soort van adresboek voor het internet. Na een jaar veranderden ze de naam naar Yahoo, mede omdat de originele naam natuurlijk veel te lang was. Yahoo staat voor “Yet Another Hierarchically Organized Oracle”.