Kotszakjes in je auto
Als je van plan bent over vijf jaar de eerste autonome auto te gaan kopen, is het misschien handig om nu alvast te investeren in kotszakjes. Dat beweert een team van het Transportation Research Institute van de universiteit van Michigan. Volgens hen is de kans dat je wagenziek wordt namelijk een stuk groter in een zelfrijdende auto, vergeleken met een “ouderwetse” auto, waar je gewoon lekker zelf stuurt. Maar waarom?
Er zijn verschillende redenen; ten eerste bestuur je de auto niet zelf, dus je kan niet alle bochten, snelheidsveranderingen en rem-momenten voorspellen. Dat zorgt ervoor dat er een contrast is tussen wat je voelt en voorspelt, en wat de auto daadwerkelijk doet, waardoor je misselijk wordt. Dat is ook waarom de bestuurder van een auto vaak veel minder misselijk is dan degenen die meerijden. Ten tweede gaan de eigenaars van autonome auto’s waarschijnlijk iets anders doen terwijl vervoerd worden door hun auto, zoals een boek of tijdschrift lezen. Daardoor worden de symptomen van wagenziekte nog eens extra versterkt.
Lees ook: Google: Mensen zijn niet te vertrouwen achter het stuur
De onderzoekers, Michael Sivak en Brandon Schoettle, ondervroegen 3200 volwassenen uit Amerika, China, Japan, Engeland en Australië. Ze wilden weten wat hun respondenten zouden doen als ze vervoerd zouden worden door een robotisch voertuig. De meesten zouden lezen, films kijken, werken, of games spelen. Al deze activiteiten maken je duf en duizelig als je in een bewegend voertuig zit. Moeten we nu allemaal bang worden voor autonome auto’s? Gelukkig zijn er volgens de onderzoekers een paar oplossingen: Vermijdt bijvoorbeeld geconcentreerd iets te lezen of te kijken, en praat gewoon met je medepassagiers, of doe lekker dutje. Ook zouden fabrikanten grotere ramen in de auto’s kunnen verwerken, schermen die in dezelfde richting wijzen als de auto rijdt ontwerpen, en speciale stoelen gebruiken.